Doradca Smaku VII: Wątróbka drobiowa z owocami, odc. 15

odc. 15 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Wątróbka drobiowa z owocami, odc. 15

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 sztuk
  • wątróbka drobiowa

    500 g
  • szalotka

    2 sztuki
  • porzeczki

    50 g
  • maliny

    50 g
  • masło

    40 g
  • mąka

  • olej

    1 łyżka
  • woda

    1,5 l
  • miód

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • ocet winny

    1/2 szklanki
  • wino czerwone

    1/2 szklanki
  • rozmaryn suszony

  • estragon

  • gałka muszkatołowa cała

  • pieprz ognisty mielony

  • sól morska

  • bazylia świeża

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Wątróbka drobiowa z owocami, odc. 15 foto
Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Wątróbkę oczyścić z błonek, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, cztery minuty z każdej strony. Ściągnąć z patelni.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Wątróbka drobiowa z owocami, odc. 15 foto
Szalotki pokroić w cienkie pióra i smażyć na tej samej patelni. Po 2-3 minutach dodać ocet winny, wino czerwone oraz porzeczki i maliny. Przyprawić rozmarynem i estragonem, a na koniec dodać 2 łyżki miodu. Sos zagęścić masłem. Wątróbkę dodać ponownie na patelnię do sosu.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Wątróbka drobiowa z owocami, odc. 15 foto
Ugotowane ziemniaki odcedzić, ubić tłuczkiem lub widelcem na gładką masę, dodając śmietanę i gałkę muszkatołową do smaku.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Wątróbka drobiowa z owocami, odc. 15 foto
Podawać udekorowane pozostałymi owocami i bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

[email protected]

01.02.2018 13:39
Pół szklanki octu to lekka przesada , w potrawie nie czuć żadnych smaków tylko sam ocet. Jedna łyżka spokojnie wystarczy na całą potrawę , gdyż większa ilość octu zabija całą potrawę .

bietka

28.09.2017 10:13
na pewno pyszna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat