Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z karmelizowaną marchewką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
mielone mięso 1 kg
cebula 4 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
marchew 3 sztuki
sól 1 szczypta do smaku
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
majeranek 1 do smaku
koncentrat 18 dag ( słoiczek)
słodka śmietanka 1/2 szklanki
mąka 4 łyzki
cukier 1 łyżka
masło 2 łyżki
olej roślinny 4 łyżki
bulion warzywny 2 litry ( może być z kostki)
ryż 3 (ugotowany na pół miękko)

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z karmelizowaną marchewką

Kroki postępowania

1
Ugotować na pół twardo ryż . Odcedzić .
Pokroić drobno obraną cebulę i usmażyć na 2 łyżkach oleju.
Usiekać umytą i osuszoną natkę pietruszki.
Utrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej 2 obrane i umyte marchewki.
Wymieszać mięso, ryż , cebulę, marchew, natkę . Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem , maggi w płynie.
Krok 1 - Gołąbki  z karmelizowaną marchewką foto
2
Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia.
Zdejmować kolejno sparzone największe liście ( jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści) *.Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu . Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
Krok 2 - Gołąbki  z karmelizowaną marchewką foto
3
Na dno garnka położyć kilka dużych liści kapusty przykrywając dno .
Ułożyć gołąbki . Zalać wodą . Dusić 40 minut - godziny zależy od wielkości gołąbków i grubości liści kapusty .
Wyjąć gołąbki z garnka ( ostrożnie by sie nie poparzyć ) .
Krok 3 - Gołąbki  z karmelizowaną marchewką foto
4
W drugim garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i łyżkę oleju . Wsypać mąkę . Zasmażyć . Rozprowadzić śmietanką i wywarem z gotowania gołąbków. Dolać rozmieszany z wywarem przecier. Zagotować. Doprawić sos do smaku.
Krok 4 - Gołąbki  z karmelizowaną marchewką foto
5
Trzecią marchew obrać i utrzeć na julienke za pomocą specjalnego skrobaka . Na patelni rozgrzać resztę tłuszczu ( po łyżce masła i oleju )- wrzucić marchew , posypać szczyptą cukru i smażyć mieszając aż zmięknie i podlegnie karmelizacji.
Gołąbki podawać polane sosem i posypane karmelizowaną marchewką .

Ja podaję bez pieczywa czy ziemniaków a tylko z dodatkiem ,, zieleniny "

* z tej porcji powinno wyjść ok. 25 sztuk gołąbków
** resztę kapusty posiekać jak na bigos i ugotować - ja gotuję , potem odcedzam , dodaję trochę oleju i duszę , a potem podzieloną na kilka porcji taką nie doprawianą mrożę . Można jej użyć na jarzynkę , na kapustę z grzybami do łazanek , kapustę z pomidorami , bigos .
Krok 5 - Gołąbki  z karmelizowaną marchewką foto
6
Gdybym mogła to gołąbki stały by w lodówce non stop. Od zawsze było to moje ukochane danie . Najczęściej jest podawane w wersji klasycznej tzn. w sosie pomidorowym . Ale odkąd gotuję na 2 osoby gar gołąbków o jednym smaku to lekka przesada . Wpadłam na pomysł by robić jednocześnie kilka wersji ( takich które potem dają się dusić razem ) - studzić , mrozić w porcjach a przed podaniem dorabiać odpowiedni sos . Dziś był dzień gołąbkowy . Pierwsza wersja gotowa - reszta będzie proponowana kiedy indziej *
Krok 6 - Gołąbki  z karmelizowaną marchewką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 21.11.2013 10:45
boskie danie!
norweska20 20.11.2013 22:58
mniam smaczne to
Barbara777 20.11.2013 22:03
smaczne gołąbki:)
Piotr-21 20.11.2013 21:50
palce lizac
Barbara/zuza22_85 20.11.2013 21:44
bardzo smaczne
Margaretkaw 20.11.2013 20:29
Uwielbiam gołąbki :)
Melania 20.11.2013 20:28
Apetyczne :) Lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak