Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym

Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    6 liści
  • przecier pomidorowy

    2-3 łyżek
  • cukier

    1 szczypta
  • szczypiorek

  • masło

    1/4 kostki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • majeranek

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Kucharek SMAK LATA

  • twaróg

    200 g
  • kasza gryczana

    1 1/2 szklanki (ugotowanej)
  • czosnek z chili

  • pieczarki w zalewie solnej

  • cebula

    1 szt.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym foto
Na łyżce masła smażymy połówkę cebuli drobno pokrojonej, którą solimy.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym foto
Odcedzamy czosnek marynowany i przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy Smakiem Lata, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego czosnek.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym foto
Następnie szykujemy farsz: wkładamy do malaksera ugotowaną kaszę gryczaną, twaróg, przesmażoną cebulę z patelni, doprawiamy majerankiem szczypty, pieprzem czarnym mielonym, solą morską, a na koniec dokładamy wyjęty z pieca podpieczony czosnek, część zostawiamy do dekoracji.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym foto
Farsz miksujemy i wypełniamy nim liście kapusty formując roladki ( wycinamy głąb).
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym foto
Następnie obsmażamy gołąbki na maśle w rondlu po 2 minuty z każdej strony.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym foto
Do garnka z gołąbkami wlewamy zimną wodę, przecier pomidorowy, dodajemy 2 liście laurowe, Smak Lata , odrobinę cukru i gotujemy ok 20 minut.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym foto
Na patelni smażymy pozostałą częścią drobno pokrojonej cebuli, dokładamy odcedzone i pokrojone pieczarki ,a na koniec szczypior.
Krok 8 - Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym foto
Gołąbki podajemy z sosem z pieczarkami, cebulą i szczypiorkiem, dekorujemy pieczonym czosnkiem oraz pozostałą częścią szczypioru.
Doradca Smaku
Dobrze jest zacząć smażyć w miejscu złączenia liści.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

w mojej kuchni 23.09.2016 21:07
Potrawa mojego męża z rodzinnych stron jego mamy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat