Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulowa tarta

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 220 gram
margaryna 120 gram
proszek do pieczenia 1 szczypta
jajko 1 sztuka
woda 1 łyżka
Nadzienie:
cebula czerwona 300 gram
cebula biała 300 gram
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
jajko 1-2 sztuki
śmietana 2 łyżki
boczek 200 gram
ser żółty 80- 100 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (świeżo mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulowa tarta

Kroki postępowania

1
CIASTO:
Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej margarynę, jajko, sól, proszek do pieczenia oraz wodę.
Krok 1 - Cebulowa tarta foto
2
Zagniatamy ciasto, po czym schładzamy około 30 minut .
Krok 2 - Cebulowa tarta foto
3
Schłodzonym wykładamy przygotowaną formę. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Krok 3 - Cebulowa tarta foto
4
Wykładamy na nie nadzienie.
Krok 4 - Cebulowa tarta foto
5
Całość zalewamy spoiwem (śmietana z jajkiem).
Zapiekamy około 40 minut w 180˚C. Na dziesięć minut przed końcem tarte posypujemy żółtym serem.
Upieczoną posypujemy posiekaną bazylią. Podajemy na ciepło.
Krok 5 - Cebulowa tarta foto
6
Cebule obierany,
Krok 6 - Cebulowa tarta foto
7
Obraną kroimy. Jeśli jest ona duża najpierw dzielimy ją na 4 części, a następnie kroimy w plasterki, Jeśli jest mała, wystarczy podzielić na połowę, a następnie w plasterki.
Krok 7 - Cebulowa tarta foto
8
Boczek kroimy w kostkę. Delikatnie obsmażamy na patelni.
Krok 8 - Cebulowa tarta foto
9
Następnie dokładamy do niego pokrojoną cebulę. Razem smażymy do jej zmięknięcia. Doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia lekko studzimy. Między czasie przygotowujemy spoiwo, czyli miksujemy razem jajko ze śmietaną.
Przestudzoną cebulę z boczkiem wykładamy na ciasto kruche, całość zalewamy spoiwem. Pieczemy.
Między czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przed końcem pieczenia posypujemy nim tarte.
Krok 9 - Cebulowa tarta foto
10
Zazwyczaj tarte tą podaje w ramach obiadu lub jako ciepłą przystawkę. Jest pyszna, prosta w przygotowaniu, zdrowa i niedroga.
Aby było przy jej przygotowaniu jeszcze mniej pracy zamiast kruchego spodu możemy wykonać ją na gotowym cieście francuskim.
Krok 10 - Cebulowa tarta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 14.05.2014 12:44
mniam mniam
gusia1000 25.01.2014 22:31
Smaczna taka.
Bozena105 23.11.2013 23:12
świetny przepis, na pewno tą tartę wypróbuję
Poison1988 19.11.2013 17:40
wspaniała - a zdjęcia tak zrobione, że niemal czuję jej zapach w domu :)
kasienka23 19.11.2013 17:34
smaczna tarta!
Michał2 19.11.2013 15:50
dobra tarta i ładnie wygląda:)
malaczarna23 19.11.2013 15:12
smaczniutka:)
Joannasz3190 19.11.2013 13:19
Super danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak