Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

WINNA SZARLOTKA Z BEZĄ

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
masło 125 g
cukier 200 g
żółtko jajek 2 szt
słoik jabłek 1 szt
mąka ziemniaczna 2 łyżki
wino 1/2 szkl
białko 3 szkl
sok z cytryny 2 łyżki
jabłko winne 4 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: WINNA SZARLOTKA Z BEZĄ

Kroki postępowania

1
Mąkę posiekać z masłem, dodać 100 g cukru i żółtka, zagnieść ciasto i schłodzić. Następnie schłodzone rozwałkować, wyłożyć dno i brzegi tortownicy, nakłuć i piec 20 min w 200 stopniach C.
Krok 1 - WINNA SZARLOTKA Z BEZĄ foto
2
Jabłka ze słoika podgrzać, dodać pokrojone winne jabłka i chwilę poddusić. Wino połączyć z mąką ziemniaczaną, dodać do musu jabłkowego, zagotować i wyłożyć masę na ciasto.
Krok 2 - WINNA SZARLOTKA Z BEZĄ foto
3
Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, dodać sok z cytryny, wyłożyć na jabłka lub wycisnąć szprycą, piec jeszcze w temp. 100 stopni, aby wysuszyć bezę.
SMACZNEGO!!!!!
Krok 3 - WINNA SZARLOTKA Z BEZĄ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.11.2013 21:06
ciekawe połączenie z winem :)
fotoviderek 26.11.2013 07:23
Wygląda bardzo smakowicie :)
Mniam 18.11.2013 10:19
Jak z bezą to ja poproszę kawałek :)
monisia1977 18.11.2013 10:07
super ciacho
gosia1988 17.11.2013 20:42
lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak