Nagie gołąbki w sosie pomidorowym

Nagie gołąbki w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 g
  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka

    1 łyzeczka
  • majeranek

  • jajko

    1
  • czosnek ząbki

    2
  • bułka tarta

    do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

  • sos

  • koncentrat pomidorowy

    1 słoiczek
  • śmietana

    200 ml
  • bulion

    1/2 szkl
  • sól

  • pieprz

  • oregano

  • bazylia

  • mąka kukurydziana

    1 łyżeczka
  • grzyby suszone

    1/2 łyżeczka, tarte
  • ryż

    200 (ugotowany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone wymieszać z ryżem, dodać przyprawy i jajko, czosnek rozgnieść w prasce lub drobniutko posiekać, wyrobić masę mięsno ryżową, formować spore owalne kule wielkości gołąbka, panierować w tartej bułce i obsmażyć z każdej strony na tłuszczu.

Przygotować sos; Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem w rondelku, zagotować, śmietanę wymieszać z mączką kukurydzianą (używam jej jako zagęszczacz do sosów) wlać do rondelka ciągle mieszając, dodać przyprawy. Włożyć nagie gołąbki i gotować w sosie na małym ogniu ok 7-10 min
Podałam z ziemniakami i ogórkiem konserwowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anusq18

15.01.2014 16:36
mmmmm uwielbiam ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat