Przepis i sposób przygotowania na: sernik banoffee z musem ananasowym i białą czekoladą
Ananasy odsączyć z zalewy, 3 krążki pokroić w kostkę, resztę zmiksować na mus, który tuz przed wyłożeniem na sernik należy odcedzić.
Twaróg zmiksować z mascarpone, dodać cukier, następnie dodawać po jajku i miksować. Na sam koniec dodać ekstrakt waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać pół puszki masy kajmakowej i krótko zmiksować do dokładnego połączenia się składników.
Na podpieczony spód wyłożyć plasterki bananów oraz pokrojonego w kostkę ananasa. Zalać masą kajmakową i wstawić do piekarnika na 30minut w 160C. Następnie wyłożyć łyżką jasną masę serową i piec jeszcze 45minut w tej samej temperaturze. 15minut przed końcem czasu pieczenia na wierzch sernika bardzo delikatnie wyłożyć mus ananasowy. Sernik studzić w uchylonym piekarniku.
Pozostałą masę kajmakową podgrzać w rondelku z 3 łyżkami mleka, rozprowadzić po wierzchu sernika. Po stężeniu kajmaku wierzch posypać grubo posiekana białą czekoladą.
/inspiracja "Moje wypieki" Doroty Świątkowskiej/