Kalafior pod czosnkowym beszamelem

Kalafior pod czosnkowym beszamelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 duży
  • kiełbasa wiejska

    20-30 dkg
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mleko

    1 szkl
  • żółty ser

    15-20 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafior oczyścić i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Posypać pokrojoną w plasterki kiełbasą .. Przygotować beszamel ; masło rozpuścić na patelni dodać zmiażdżony czosnek i mąkę.. wymieszać, zagotować ale nie przyrumieniać. Powoli ciągle mieszając dodawać mleko, tyle by sos uzyskał konsystencję gęstej śmietany.Doprawić do smaku solą i pieprzem, wylać na kalafior z kiełbasą .. po wierzchu posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku ok 20 min. Podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

DorotaZ

21.02.2014 16:22
Brzmi apetycznie:)

PaniMISIOWA

31.10.2011 12:56
pyszne

Ela15

22.08.2011 09:57
super

angelika14

03.07.2011 12:42
smaczne

Ewa104

22.03.2011 09:03
Uwielbiam kalafiora w sosie czosnkowym,więc i ten pomysł na połączenie tych smaków mi będzie pasował.

banditka

04.10.2010 21:01
fajne :)

bietka

30.09.2010 09:54
Warto by spróbować:)

buksiak12

16.09.2010 14:26
super

Mati13

14.09.2010 14:12
czytajac przepis wydaje mi się to byc smaczne

Lidia11

02.09.2010 11:29
dawno nie jadłam kalafiora musze koniecznie wypróbowac Twój przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat