Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowa tarta

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 20 dag
papryka zielona 2 szt
papryka czerwona 1 szt
cebula 1 szt
olej 1 łyżka
śmietana kremowa 30% lub 36% 100 ml
jajko 2 szt
sól, pieprz
masło
ocet winny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowa tarta

Formę do zapiekania wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim, nakłuwać. Wstawić do lodówki.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Dodać ocet i śmietanę, zagotować i ostudzić.
Wbić 2 jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Sos wylać na ciasto, ułożyć dekoracyjnie papryki, brzegi ciasta posmarować białkiem.
Piec w temp.200-220stop. około 30min.

Tarta jest pożywna, może stanowić samodzielne danie-alternatywa dla pizzy. Możemy wzbogacić serem ,szynką i pieczarkami.
Pokrojona na małe trójkąty wspaniale zastępuje tradycyjne paszteciki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ankha 11.11.2013 09:05
jak starannie ułozone nadzienie
Rysia 10.11.2013 18:34
Kompozycja piękna ,a tarta apetyczna.
Olga_SK 10.11.2013 11:08
Piękna kompozycja :)
Maria 70 10.11.2013 00:47
Przepiękna tarta,widać jaka chrupiąca,złocista.
MartaKarasia90 09.11.2013 21:56
rewelacja! szczena opada! ;)
aisoglam 09.11.2013 20:51
Przepysznie się prezentuje :)
gosia1988 09.11.2013 20:17
muszę wypróbować :)
migotka28 09.11.2013 19:09
pięknie się prezentuje
2milutka 09.11.2013 18:43
cudnie wygląda:)
dodi 09.11.2013 18:31
świetna ta tarta
kokoszka
kokoszka 09.11.2013 18:16
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak