Doradca Smaku, odc. 41: Świeże mule z krewetkami w sosie śmietanowym

odc. 41 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 41: Świeże mule z krewetkami w sosie śmietanowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małże

    1 kg
  • krewetki duże

    200 g (parzone)
  • pieczarki

    200 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • natka pietruszki

  • wino białe wytrawne

    40 ml
  • śmietana 36%

    200 ml
  • masło

    30 g
  • olej

  • pieprz cytrynowy

  • kolendra cała

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 41: Świeże mule z krewetkami w sosie śmietanowym foto
Czosnek i cebulę siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 41: Świeże mule z krewetkami w sosie śmietanowym foto
Następnie wrzucamy małże i przykrywamy garnek pokrywką. Dolewamy trochę białego wina i czekamy aż pod wpływem ciepła i pary małże się otworzą. Powinno to nastąpić po ok. 3-4 minutach.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 41: Świeże mule z krewetkami w sosie śmietanowym foto
Po tym czasie przelewamy zawartość garnka przez sitko odcedzając małże od wywaru.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 41: Świeże mule z krewetkami w sosie śmietanowym foto
Małże otwieramy i wyjmujemy z nich mięso, odkładając je do miseczki.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 41: Świeże mule z krewetkami w sosie śmietanowym foto
Wywar wlewamy ponownie do garnka i gotujemy żeby nieco odparował (mniej więcej do połowy objętości). Dolewamy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy kolendrą, pieprzem cytrynowym i chwile gotujemy. Dodajemy masło w małych kostkach cały czas mieszając.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 41: Świeże mule z krewetkami w sosie śmietanowym foto
W tym czasie obieramy krewetki.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 41: Świeże mule z krewetkami w sosie śmietanowym foto
Kroimy pieczarki w kostkę i podsmażamy na oleju.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 41: Świeże mule z krewetkami w sosie śmietanowym foto
Gdy sos się zagęści, wrzucamy do niego małże, krewetki i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy usmażone pieczarki i czekamy aż wszystko będzie ciepłe.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 41: Świeże mule z krewetkami w sosie śmietanowym foto
Danie podajemy w miseczkach ozdobionych muszelkami po małżach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mora

15.02.2015 22:09
NIE JADŁAM I NIE WIEM GDZIE KUPIĆ ŻEBY BYŁY ŚWIEŻE

msmariusz

12.09.2014 15:57
mule ładnie podane, mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat