Lasagne ze szpinakiem mięsem i grzybami

Lasagne ze szpinakiem mięsem i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty lasagne

    5 szt
  • sos mięsno grzybowy

  • mięso mielone

    300 g
  • grzyby suszone

    30-40 g
  • cebula

    1/2
  • papryka słodka

    1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • oregano świeże

  • majeranek

  • pieprz

  • sól

  • pieprz ziołowy

  • woda

    1 szkl
  • szpinak

  • szpinak

    400 g
  • cebula

    1/2
  • czosnek ząbki

    4
  • sól

  • pieprz

  • ser feta

    100 g
  • sos beszamelowy

  • masło

    1 kopiasta łyżka
  • cebula

    1/4
  • sól

  • pieprz

  • imbir

  • mleko

    500 ml
  • mąka

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Płaty lasagne ugotować w osolonym wrzątku, przepłukać zimną wodą i skropić oliwą by sie nie skleiły.

sos mięsno grzybowy
Grzybki namoczyć w ciepłej wodzie (szybciej nabiorą wilgoci) wypłukać je, ugotować ok 5-7 min, odcedzić i posiekać
Na łyżce tłuszczu przyrumienić posiekaną cebulkę, dodać mięso mielone i smażąc rozdrobnić je , dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy i podlać niewielką ilością wody, dodać grzybki i dusić od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą w razie potrzeby. Sos powinien być jak boloński do spaghetti.

szpinak
Czosnek i cebulkę posiekać i przyrumienić na łyżce tłuszczu, dodać rozmrożony szpinak, doprawić solą i pieprzem, mieszać aż do odparowania nadmiaru płynu. Przestudzić , dodać ser feta i wymieszać.

sos beszamelowy
Na maśle zeszklić cebulkę dodać mąkę i po chwili wlewać strumieniem mleko ciągle mieszając rózgą.
Sos powinien uzyskać konsystencję budyniu, dodać sól, pieprz i imbir, wymieszać.

Dno naczynia żaroodpornego nasmarować oliwą, ułożyć pierwszy płat ciasta, na nim połowę sosu mięsnego, odrobinę sosu beszamelowego i drugi płat ciasta, następnie połowę szpinaku i kolejny płat (na szpinak nie dajemy sosu beszamelowego) ułożyć kolejne warstwy. Na wierzch wylać resztę sosu. (Można posypać odrobiną sera żółtego) Zapiekać 30-40 min w temp 200 st

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (43)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pani Domu

20.05.2016 08:35
pysznie wygląda

Grazyna0211

08.12.2015 21:28
pyszne danie

Ada-Gaba

03.11.2015 21:56
wspaniałe danie

msmariusz

07.05.2015 16:28
lasagne wspaniała

Ada-Gaba

28.09.2014 19:29
smaczne i bardzo bogate , super

Norgiusz

10.03.2014 21:58
wygląda rewelacyjnie

Kejti

25.02.2014 14:52
Super jedzonko :-)

Kuchenka

23.02.2014 22:53
super wygląda:)

kecaj0075

21.02.2014 17:56
Lasagne jest najlepszym włoski daniem:)

sasanka

21.02.2014 17:51
Pięknie się prezentuje i pewnie tak samo smakuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat