Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowa kraina

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 12
mąka pszenna 7 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier kryształ 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 1 szklanka
cukier wanilinowy 1
cukier puder 20 dag
miód sztuczny 1 łyżka
polewa czekoladowa
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
margaryna w kostce 1
orzechy włoskie 2 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowa kraina

Kroki postępowania

1
1. BISZKOPT CZEKOLADOWY:
ubijamy 7 białek wraz z 1 szklanką cukru kryształu.
Gdy zacznie sztywnieć, dodajemy stopniowo, 7 żółtek, cały czas ubijając.
Krok 1 - Orzechowa kraina foto
2
Następnie dodajemy 5 łyżek mąki pszenne, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 3 łyżki kakao.
Cały czas ubijamy.
Krok 2 - Orzechowa kraina foto
3
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20 minut.
Krok 3 - Orzechowa kraina foto
4
2. BISZKOPT ORZECHOWY:
mielimy orzechy włoskie
Krok 4 - Orzechowa kraina foto
5
Ubijamy 5 białek wraz z 1 szklanką cukru kryształu.
Następnie dodajemy 2 szklanki orzechów. Ubijamy dalej.
Potem dodajemy 1 łyżkę miodu sztucznego.
Wsypujemy 1 łyżkę mąki pszennej, 1 łyżkę mąki kartoflanej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Dokładnie mieszamy całość.
Krok 5 - Orzechowa kraina foto
6
Ciasto pieczemy około 25 minut.
Krok 6 - Orzechowa kraina foto
7
3. MASA:

5 żółtek łączymy z 20 dag cukru pudru oraz 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Najlepiej mieszać wałkiem do ucierania.
Krok 7 - Orzechowa kraina foto
8
Gdy nie będzie grudek, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy.
Następnie wlewamy 1 szklankę mleka.
Po dokładnym wymieszaniu składników, przelewamy wszystko do garnka i gotujemy, aż do zgęstnienia.
Krok 8 - Orzechowa kraina foto
9
Zaparzamy 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej (może być też Inka) w niewielkiej ilości wody, odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy 250 g margaryny (lub masła), dodajemy po trochę chłodnej masy oraz napar z kawy. Ucieramy. Następnie odstawiamy na 10 minut do lodówki.
Krok 9 - Orzechowa kraina foto
10
Rozcinamy ciemny biszkopt na pół.
Składamy ciasto:

polewa czekoladowa
masa (niewielka ilość)
ciemny biszkopt
masa
biszkopt orzechowy
masa
ciemny biszkopt


SMACZNEGO!!!
Krok 10 - Orzechowa kraina foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 27.02.2014 13:39
ciasto - poezja
izapozdro 20.11.2013 12:57
mniam, wygląda naprawdę smakowicie :)
Alex_M 07.11.2013 13:27
wspaniałe ciacho :)
Poison1988 04.11.2013 17:55
w takiej krainie to życie się zaczyna :))) super!
KasiaK90 04.11.2013 17:16
świetne ciasto;)
Mniam 04.11.2013 14:57
Jak z orzechami to coś dla mnie. Wygląda przepysznie!
nutellla 04.11.2013 13:31
podoba mi się nazwa :)
Aleksandra/Olcia 04.11.2013 12:35
super ciacho
bietka 04.11.2013 12:06
ciasta orzechowe sa pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak