Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Antypody bigosu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała kapusta 1 kg
boczek wędzony 10 dag
wędliny różne 15 dag
cebula 1 sztuka
pieczarki 6 sztuk
marchew 1 sztuka
sól 1 do smaku
pieprz mielony 1 do smaku
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
cukier 1 do smaku
olej 1/4 szklanki
boczek 10 surowy

Przepis i sposób przygotowania na: Antypody bigosu

Kroki postępowania

1
Kapustę pokroić cienko wycinając głąb
Krok 1 - Antypody bigosu foto
2
Marchew obrać i pokroić w pół plasterki .
Krok 2 - Antypody bigosu foto
3
Zalać kapustę i marchew wodą w garnku i gotować 30 minut( od zagotowania ) . Odcedzić pozostawiając ok. 1 szklanki wody .
Krok 3 - Antypody bigosu foto
4
Pokroić boczek surowy i wędzony w drobną kostkę .
Krok 4 - Antypody bigosu foto
5
Podsmażyć na patelni wytapiając tłuszcz .Wsypać kminek i chwilę smażyć by wydobyć aromat .
Krok 5 - Antypody bigosu foto
6
Dodać pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę . Smażyć, aż cebula sie zeszkli , a pieczarki zrumienią . Na koniec dołożyć pokrojone w paseczki wędliny .
Krok 6 - Antypody bigosu foto
7
Wymieszać w garnku kapustę z zawartością patelni .Dodać szczyptę soli i pieprzu, olej . Dusić mieszając 45 minut.
Krok 7 - Antypody bigosu foto
8
Doprawić koncentratem ( zmieszać koncentrat z odrobiną wody i kilkoma łyżkami kapusty ) , cukrem i dusić jeszcze 30 minut .
Krok 8 - Antypody bigosu foto
9
* Podpowiadam , że można sobie ułatwić pracę jeśli ma się gotową obgotowaną kapustę . Ja kupuję małą kapustkę , kroje ją i obgotowuję . Dzielę na porcje i mrożę . Potem wykorzystuję robiąc kapuśniaki , jarzynkę , gulasz z kapustą ( tzw. szatańskie jadło" , lub taką kapustkę ) . Tak samo można mieć przygotowane usmażone pieczarki ( jak nam sie usmaży za dużo , wędlinę , boczek . Warto mieć taki ,, bigosowy pojemniczek " w zamrażarce gdzie gromadzimy składniki . Potem obiad jest prawie za darmo .
Krok 9 - Antypody bigosu foto
10
Ciarki mnie przechodzą jak ktoś taką potrawę nazywa Bigosem . Nie żeby było w niej ( potrawie )coś nie tak . Lubię taką kapustkę . Lubię nawet doprawić ją koncentratem czego przy bigosie nie robię . Drażni mnie po prostu używanie nazwy Bigos . Nie wiem czy słusznie czy nie . Dla mnie po prostu Bigos to świętość .
Na taką kapustkę odkładam sobie wędlinę niejako przy okazji ( a to mi się plasterek szynki ,,poszarpie" , a to zostanie kawałeczek śląskiej , końcówka z polędwicy ). Dokładam do tego kawałeczek boczku ( wędzony lub surowy lub taki i taki ), cebulkę i pieczarki - robię i cieszę się jej smakiem . Ale nigdy nie pomyślę o niej ( kapuście- potrawie ) jako o Bigosie .
Krok 10 - Antypody bigosu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 02.11.2013 16:37
Zjadła bym:)
Konczi 02.11.2013 15:39
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak