Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia VI: Zupa z soczewicy z chipsami z boczku, odc. 6

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniak 1 szt.
boczek wędzony 5 plastrów
cebula 1/2 szt.
marchew 60 g
soczewica czerwona 100 g
seler 60 g
rosół warzywny 1 kostka
majeranek
Liść laurowy suszony Prymat
Kurkuma mielona Prymat
woda 800 ml
olej 30 ml

Porada

Jeżeli przygotowując zupę chcemy wydobyć wszystkie aromaty z liścia laurowego warto przed wrzuceniem do garnka skruszyć go w dłoniach.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia VI: Zupa z soczewicy z chipsami z boczku, odc. 6

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy wszystkie składniki.
2
1 kostkę Rosołu warzywnego rozpuszczamy w miseczce z ciepłą wodą i zostawiamy aż się rozpuści.
3
Następnie zwijamy plastry boczku i kładziemy na blasze na papierze do pieczenia – wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na 30 minut.
4
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę.
5
Rozgrzewamy olej w garnku i podsmażamy wszystkie warzywa. Do warzyw dodajemy liść laurowy, dorzucamy soczewicę, majeranek oraz kurkumę. Następnie dolewamy bulion oraz wodę. Gotujemy około 30 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.
6
Wyjmujemy chipsy z boczku z piekarnika na ręcznik papierowy, aby odsączyć część tłuszczu.
7
Zupę podajemy w misce z włożonym do niej chipsem z boczku, możemy udekorować świeżą natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak