Przepis dnia VI: Zupa z soczewicy z chipsami z boczku, odc. 6

Przepis dnia VI: Zupa z soczewicy z chipsami z boczku, odc. 6

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    1 szt.
  • boczek wędzony

    5 plastrów
  • cebula

    1/2 szt.
  • marchew

    60 g
  • soczewica czerwona

    100 g
  • seler

    60 g
  • rosół warzywny

    1 kostka
  • majeranek

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Kurkuma mielona Prymat

  • woda

    800 ml
  • olej

    30 ml
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia VI: Zupa z soczewicy z chipsami z boczku, odc. 6

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia VI: Zupa z soczewicy z chipsami z boczku, odc. 6 foto
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Krok 2 - Przepis dnia VI: Zupa z soczewicy z chipsami z boczku, odc. 6 foto
1 kostkę Rosołu warzywnego rozpuszczamy w miseczce z ciepłą wodą i zostawiamy aż się rozpuści.
Krok 3 - Przepis dnia VI: Zupa z soczewicy z chipsami z boczku, odc. 6 foto
Następnie zwijamy plastry boczku i kładziemy na blasze na papierze do pieczenia – wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na 30 minut.
Krok 4 - Przepis dnia VI: Zupa z soczewicy z chipsami z boczku, odc. 6 foto
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę.
Krok 5 - Przepis dnia VI: Zupa z soczewicy z chipsami z boczku, odc. 6 foto
Rozgrzewamy olej w garnku i podsmażamy wszystkie warzywa. Do warzyw dodajemy liść laurowy, dorzucamy soczewicę, majeranek oraz kurkumę. Następnie dolewamy bulion oraz wodę. Gotujemy około 30 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.
Krok 6 - Przepis dnia VI: Zupa z soczewicy z chipsami z boczku, odc. 6 foto
Wyjmujemy chipsy z boczku z piekarnika na ręcznik papierowy, aby odsączyć część tłuszczu.
Krok 7 - Przepis dnia VI: Zupa z soczewicy z chipsami z boczku, odc. 6 foto
Zupę podajemy w misce z włożonym do niej chipsem z boczku, możemy udekorować świeżą natką pietruszki.
Doradca Smaku
Jeżeli przygotowując zupę chcemy wydobyć wszystkie aromaty z liścia laurowego warto przed wrzuceniem do garnka skruszyć go w dłoniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat