Sposób przygotowania

Na ciasto:
• 250 g mąki kasztanowej
• 100 g masła
• 50 g brązowego cukru
• 2 żółtka
• 3 łyżki wody
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli

Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem oraz solą. Dodajemy masło z lodówki - całość dobrze siekamy. Dodajemy żółtka oraz wodę i całość dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do foremki na tartę. Ponieważ robione jest na mące kasztanowej, jest dość kruche, więc już w foremce możemy pozalepiać ewentualne pęknięcia. Spód podpiekamy 12 minut w temp. 180 stopni.
Wierzchnia kratka:
• 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 50 g masła z lodówki
• 1 żółtko
• szczypta proszku do pieczenia
• 35 g brązowego cukru
• łyżka wody

Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem, siekamy za masłem. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zarabiamy. Wstawiamy do lodówki.
Farsz:
• 4-5 jabłek
• 300 g winogron- najlepiej bezpestkowych (jeśli takich nie mamy, każde grono należy pozbawić pestek)
• łyżka cukru waniliowego
• łyżka bułki tartej
• cukier puder do posypania

Jabłka obieramy, za pomocą specjalnej tarki szatkujemy je na cieniutkie plasterki. Winogrona kroimy na pół i ewentualnie pozbawiamy pestek. Łączymy z jabłkami, posypujemy cukrem waniliowym oraz bułką. Całość dobrze mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu przygotowujemy kratkę z ciasta, które chłodziło się w lodówce. Ciasto pieczmy 40-45 minut temp. 180 stopni. Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Gracer

    super przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Margaretkaw

    Wspaniale wygląda, nie robiłam jeszcze nic z mąki kasztanowej :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    ale pyszne ciacho :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marcia7

    ciasto marzeń
  • 0
    original
    Opublikowano

    Krakowianka

    bardzo fajny pomysł!! nigdy nie próbowałam takiej mąki
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    wygląda wyśmienicie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !