Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kurczakiem, serem żółtym i sezamem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta włoska główka
ryż biały 1 woreczek
kasza gryczana 1 woreczek
ser żółty 200 g
sezam 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna 4 łyżeczki
olej rzepakowy
rosół do podlania gołąbków
filet z kurczaka 400 mielony
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
kasza jęczmienna 100 perłowa

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kurczakiem, serem żółtym i sezamem

Z kapusty wykrawamy głąb a liście parzymy w osolonej gotującej się wodzie,przekładamy na sito by je osączyć (do gołąbków wybieramy około 25 ładnych liści). Ryż i kasze gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy osobno na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, pod koniec smażenia dodajemy sezam i cały czas mieszając jeszcze chwilę smażymy. Filet z kurczaka przyprawiamy 1 łyżeczką Kucharka i lubczykiem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ser żółty kroimy w kostkę. Ugotowane kasze i ryż przekładamy do miski, dodajemy mięso, cebulę, ser żółty, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, zawijamy gołąbki i przekładamy do wyłożonego liśćmi kapusty naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Gołąbki podlewamy rosołem, przykrywamy liśćmi kapusty i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut.
Podajemy polane dowolnym sosem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 13.05.2017 07:31
Ciekawe nadzienie do gołąbków i alternatywa dla ryżu z mięsem
ttrytka 08.10.2015 16:32
smkowity obiadek
Megi 17.06.2015 06:46
też uwielbiam:)
Monika-twin 17.02.2014 10:29
fajne gołąbeczki-bajera
kriko 24.10.2013 19:18
pyszne danie
Ania84 24.10.2013 16:37
rewelacja :) smakowicie wygladaja:)
malaczarna23 24.10.2013 15:56
muszą smakować wspaniale
Konczi 24.10.2013 15:11
to musi być pyszne, zgłodniałam
sasanka 24.10.2013 14:36
Ciekawe nadzienie do gołąbków i alternatywa dla klasycznego ryżu + mięcha :D
idealme 24.10.2013 14:19
pyszne!! naprawdę palce lizac :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak