Kluski na parze czyli buchty

Kluski na parze czyli buchty

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • maka do podsypywania

  • jaja

    4 szt
  • drożdże świeże

    5 dag
  • masło lub margaryna

    5 łyżek
  • cukier

    2 łyzeczki
  • sól

    1/2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego cukier i drożdze oraz 4-5 łyżek mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut. Resztę mąki wsypujemy do duzej miski, dodajemy sól, jaja i stopiony, wystudzony tłuszcz oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto (nie powinno kleić się do miski ani rąk). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętosć). Stolnice posypujemy mąka. Nabieramy porcje ciasta i formujemy z nich \"bułeczki\" (mozna tez rozwałkowywac porcje ciasta i wycinac krążki za pomoca szklanki), układamy na stolnicy i zostawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośniecia. Do szerokiego garnka wlewamy wode, na wierzchu układamy gazę, tetrę (lub ina tkaninę) i ciasno obwiazujemy. Całość przykrywamy i zagotowujemy wodę. Na tkaninie porcjami układamy buchty, nakrywamy (ja uzyłam metalowej miski pasujacej szerokoscia do garnka) i gotujemy na parze 10 minut. Podajemy z dowolnym sosem lub do zup. Jesli ktos posiada parowar to moze je gotować na nim.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

02.03.2014 09:27
uwielbiam...

ben-ka

01.06.2012 09:12
też bym zjadła.

Dorota37

24.03.2012 10:26
Lubie takie ale smażone potem na masełku

Grażyna13

14.02.2012 11:07
Uwielbiam :)

mala2021

02.06.2011 12:08
lubię takie

IKrakowianka

14.04.2011 22:56
Uwielbiam takie kluski!

anemon

31.03.2011 07:26
Uwielbiam kluski na parze.

ZEWA

28.12.2010 15:03
najbardziej lubię ze śmietaną i jagodami na słodko

misia53

06.10.2010 13:18
Ja lubię na slodko

Sarenka

29.08.2010 22:12
Uwielbiam takie buchty!Moja rodzinka uwielbia miecho i sosik, jako dodatek do nich.. uhm pysznosci!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat