Cebula w białym sosie po podlasku

Cebula w białym sosie po podlasku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    125 ml
  • masło

    20 g
  • mąka

    10 g
  • sól, pieprz

  • szalotka

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: * 50 dag cebuli (szalotki) * 1 dag mąki * 2 dag masła * 0,125 l mleka * sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA :
1. Obrane małe białe cebulki włożyć do rondla i zalać wrzącą wodą.
2. Gotować, aż będą prawie miękkie.
3. Wtedy wsypać płaską łyżeczkę soli, pogotować kilka minut, cebulki odcedzić.
4. Rozpuścić w rondelku masło, zaprawić mąką i smażyć parę minut, pilnując wszakże, aby mąki nie przyrumienić.
5. Wtedy wlać gorące mleko, dodać soli i pieprzu do smaku i gotować 2 minuty.
6. Wyłożyć gorącą cebulę na salaterkę i polać ją sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna210

10.12.2011 10:43
musze wyprobowac !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat