Doradca Smaku II, odc. 52: Smażona wątróbka cielęca

odc. 52 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 52: Smażona wątróbka cielęca

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka cielęca

    400 g
  • mąka

    100 g
  • masło

    50 g
  • szalotka

    6 szt.
  • ogóreczki konserwowe

  • natka pietruszki

  • kolendra cała

  • olej

    50 ml
  • wino białe wytrawne

    80 ml
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 52:  Smażona wątróbka cielęca foto
Szalotkę siekamy w drobne plasterki i podsmażamy na patelni z olejem. Po chwili dodajemy na patelnię masło i dosypujemy kolendrę , chwilę smażymy dalej, a następnie dolewamy wino białe.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 52:  Smażona wątróbka cielęca foto
Wysypujemy na talerz mąkę i obtaczamy w niej wątróbkę. Taką obtoczoną wątróbkę doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 52:  Smażona wątróbka cielęca foto
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej z masłem i na rozgrzanej patelni smażymy wątróbkę z obu stron całość w sumie 2,5 – 3 minut. Można jeszcze doprawić w trakcie smażenia odrobiną soli.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 52:  Smażona wątróbka cielęca foto
Usmażoną wątróbkę wykładamy na talerz, resztę oleju pozostałego po jej smażeniu przelewamy na patelnię z szalotką dodając tam jeszcze odrobinę masła i suszoną natkę pietruszki.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 52:  Smażona wątróbka cielęca foto
Na koniec ponownie wkładamy wątróbkę na patelnię z szalotką. Zmniejszamy ogień i dusimy do czasu aż szalotka będzie miękka (ok. 5 minut).
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 52:  Smażona wątróbka cielęca foto
Zdejmujemy z patelni. Podajemy z ogóreczkami konserwowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gielbar

03.04.2014 17:12
Pyszny przepis

kasienka23

01.04.2014 19:19
pyszne danie, mam ochotę zrobić jutro na obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat