Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po chińsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 szt
marchew 1 szt
sos sojowy 3 łyzki
sos ostrygowy 1 łyżeczka
cebula 1 szt
pędy bambusa 1 op
kiełki fasoli mung 1/3 op
grzyby mun 4 op
sól
pieprz
przyprawa chińska

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po chińsku

Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut, potem odcedzić i pokroić.
Piersi umyć i pokroić mięso na podłużne paski, w poprzek włókien, przełożyć do miseczki i zalać połową sosu sojowego, wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulkę, podsmażyć kilka minut, zdjąć cebulką z patelni i na tym samym oleju podsmażyć mięsko.
Potem dodać pokrojoną marchewkę w plasterki i dusić do miękkości.
Na koniec dodać grzyby, pędy bambusa i kiełki.
Przyprawić do smaku przyprawami i pozostałym sosem. Podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 11.10.2013 15:28
4 op. grzybów mun ? napisz dokładnie jakiej wielkości/o jakiej gramaturze są te opakowania bo ja spotykam tylko suszone
6zer
6zer 11.10.2013 14:39
wyglada apetycznie
Karolcia12 11.10.2013 14:32
bardzo smaczne
nutellla 11.10.2013 13:08
fajne smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak