odc. 43 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z kurczaka

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • pomidorki koktajlowe

    kilka szt.
  • pomidory suszone

  • wino białe wytrawne

    40 ml
  • ocet ryżowy

    10 ml
  • sos sojowy

    10 ml
  • olej do smażenia

  • przyprawa curry

  • imbir mielony

  • sól morska

Orientalna mieszanka przypraw Michela

  • papryka słodka mielona

  • papryka ostra mielona

  • imbir mielony

  • kolendra cała

  • kminek mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku foto
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na równe płaty. W misce obtaczamy kurczaka w mieszance przypraw Michela oraz w soli, curry i imbirze.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku foto
Cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidorki koktajlowe na połówki, a pomidory suszone w cienkie paski. Woka lub dużą patelnię stawiamy na ogniu i wlewamy odrobinę oleju.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku foto
Przyprawione płaty kurczaka podsmażamy przez 3-4 minuty, jeśli płaty kurczaka są cienkie. Ważne jest by kurczak nie był suchy. Powinien zostać soczysty w środku.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku foto
Po tym czasie pierś kurczaka wykładamy na osobny talerz, a na pozostały na patelni olej wrzucamy cebulę i smażymy. Gdy cebula się zarumieni i wymiesza z przyprawami na patelni, dodajemy pomidorki koktajlowe i pokrojone suszone pomidory. Wszystko chwilę smażymy, mieszając. Następne dolewamy ocet ryżowy i smażymy aż ocet odparuje. W tym czasie rozgniatamy lekko pomidorki, żeby puściły sok.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku foto
Dolewamy sos sojowy i zmniejszamy ogień. Następnie dolewamy białe wino i przyprawiamy według uznania mieszanką przypraw Michela. Smażymy mieszając. Na końcu dolewamy sos śliwkowy.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku foto
Do tak przygotowanego sosu w woku wkładamy z powrotem płaty piersi z kurczaka. Smażymy ok. 1-2 minut, tak by pozostały soczyste.
Po tym czasie wykładamy kurczaka na talerz i polewamy obficie sosem.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku foto
Kurczak doskonale smakuje z białym gotowanym ryżem. Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat