Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa zapiekane pod beszamelem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalafior 200 g
por (biała część) 1 szt
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
mleko 3,2% 1 szklanka
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
brokuły 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa zapiekane pod beszamelem

Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy sól i łyżeczkę cukru. Kiedy woda zawrze wrzucamy umyte różyczki kalafiora, gotujemy około 2 minutki od momentu zagotowania. Odcedzamy na sicie. Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy brokuły i od momentu zagotowania gotujemy dosłownie minutkę. Odcedzamy. Pora kroimy w grube półtalarki. Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warzywa. Opruszamy lekko solą i pieprzem. Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszając smażymy aż zacznie bąblować. Dolewamy powoli mleko i energicznie mieszamy tak aby nie było grudek. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Do sosu dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Przygotowanym sosem zalewamy warzywa. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy do uzyskania złotej skorupki ( około 30 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 02.12.2013 19:08
Apetyczny pomysł.
magdziorka6 10.10.2013 19:06
pyszne warzywka
Ania321 10.10.2013 18:57
coś pysznego :)
Cranberry 10.10.2013 16:13
fajne warzywka
jasiek 10.10.2013 16:04
doskonałe na dzisiejsza kolację
iwi 10.10.2013 15:55
Racja przzepis jest super
treonina 10.10.2013 15:46
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak