Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo piankowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 4 sztuki
margaryny 10 dag
mąki 1 szklanka
mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukru 0,5 szklanki
Masa jabłkowa:
jabłek 6 sztuk
galaretki cytrynowej 1 opakowanie
Masa piankowa:
śnieżki 1 opakowanie
mleko 1 szklanka
galaretki wiśniowej 1 opakowanie
delicje
posypka czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo piankowe

Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną oraz kakaem. Wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać. Przelać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec ok 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt na pół. Masa jabłkowa: Jabłka umyć i obrać ze skórki, zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka, wlać odrobinę wody i lekko podgotować. Wsypać galaretkę, wymieszać i ostudzić. Masa piankowa: Galaretkę rozrobić według przepisu na opakowaniu. Śnieżkę ubić na mleku. Gdy galaretka zacznie tężeć przelać do śnieżki i wymieszać. Na spód biszkoptu przełożyć masę jabłkową i przykryć wierch biszkopta. Następnie przelać masę piankową. Dokładnie rozprowadzić. Na wierzch ułożyć delicje i posypać posypką czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 09.10.2013 20:39
smakowite ciacho
Janina 09.10.2013 14:28
Pyszniutkie;)
Renata9 09.10.2013 12:28
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak