Uszka z grzybowym farszem

Uszka z grzybowym farszem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

    1 szklanka
  • masło

    1 łyżka
  • sól, pieprz

    1 szczypta
  • mąka

    1 szklanka
  • Sól do ciasta

    1 szczypta
  • żółtko jaja

    1 szt
  • oliwa

    1 łyżka
  • woda

    1/2 szklanki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane grzyby drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Następnie posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkujemy 2 cienkie placki, kroimy w kwadraty o boku 3 cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zalepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca. Układamy uszka na posypanej mąką stolnicy. Gotujemy w osolonej z dodatkiem łyżki oleju wodzie, gdy wypłyną, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Po wyjęciu uszek za pomocą łyżki cedzakowej można je delikatnie posmarować tłuszczem, np. masłem, by się zbyt mocno nie skleiły.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KOBRA

12.06.2012 10:29
lubię takie, domowe...

Andzia1977

12.06.2012 10:14
pyszności

ZEWA

30.05.2012 19:41
domowe najlepsze

Juleczka20

26.04.2012 09:37
pycha

jasiek

24.02.2012 09:11
dobre

LuKaSz4761

09.10.2011 07:14
Super przepis na pewno skorzystam pozdrawiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat