Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KOPYTKA IDEALNE

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kartofle 1 kg
mąka pszenna 300 g
mąka ziemniaczana 3 łyżki
jaja 2
sól
masło 1/3 kostki
bułka czerstwa

Przepis i sposób przygotowania na: KOPYTKA IDEALNE

Kroki postępowania

1
Ugotowane kartofle z poprzedniego dnia mielimy w maszynce do mięsa.Wbijamy jajka , dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną . Zagniatamy ciasto .
Krok 1 - KOPYTKA IDEALNE foto
2
Ciasto dzielimy na parę większych kawałków , stolnicę podsypujemy mąką , z ciasta rolujemy wałki , ja wolę grubsze .Spłaszczamy nieco i kroimy na skos duże kluchy .
Krok 2 - KOPYTKA IDEALNE foto
3
Gotujemy wodę w dużym garnku , solimy i wrzucamy delikatnie kopytka , mieszamy łyżką .Gdy wypłyną , gotujemy chwwilkę i odcedzamy .Przelewamy zimną wodą .
Krok 3 - KOPYTKA IDEALNE foto
4
Masło topimy w rondelku , bułkę ścieramy nie całą na tarce , wsypujemy do masła , mieszamy , troszeczkę rumienimy .
Krok 4 - KOPYTKA IDEALNE foto
5
Kopytka z tej proporcji składników wychodzą idealnie , podczas gotowania nie rozpadają się .
Krok 5 - KOPYTKA IDEALNE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 02.10.2013 19:50
ale bym sobie zjadła :)
Czarnula87 02.10.2013 19:44
i ja mam ochotę
Krzysztof15 02.10.2013 19:36
bardzo lubie
margaret 02.10.2013 18:51
ładnie wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak