Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurkowa z gorgonzolą.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda 1,5 l
marchew 1
pietruszka 1
por 1/2
seler 1/2
zielona fasolka 15 dkg
kurki 25 dkg
ser gorgonzola 10 dkg
koper świeży 1 pęczek
śmietana 18 proc 1/2 opak.
makaron świderki 100 g
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
ziele angielskie 1 szt.
bazylia 1 szt.
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 3-4 ziarna
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurkowa z gorgonzolą.

do garnka wrzucam pokrojoną marchewkę, selera, pietruchę, pokrojoną zieloną fasolkę, kurki, ziarenka pieprzu, listek, ziele angielskie, dużą szczyptę suszonego lubczyku. dodaje oliwę i przesmażam mieszając na średnim ogniu. następnie zalewam wodą, wkładam pora i pod przykryciem gotuję, aż warzywa i grzybki będą miękkie. wyławiam ugotowanego pora i wyrzucam, dodaje do wywaru pokrojony drobniutko koperek i listki bazylii, doprawiam do smaku solą i pieprzem. do małej miseczki wlewam śmietanę oraz dodaję ser (gorgonzola ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, więc uwaga by nie przedobrzyć), dolewam trochę wywaru i mieszam do rozpuszczenia sera. następnie łączę z całością wywaru. mieszam. w razie potrzeby doprawiam jeszcze solą i pieprzem i ewentualnie dodaję jeszcze ser gorgonzola jeśli uznam że jest potrzeba (oczywiście wcześniej mieszam ser z mniejszą ilością wywaru). ja lubię jak zupa ma lekki posmak tego sera i nie jest za ostra.
zupę podajemy z ugotowanymi świderkami, posypujemy jeszcze z wierzchu świeżą bazylią i zajadamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 03.10.2013 00:34
apetycznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak