Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z parówek na piwie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

parówki 1/2 kg
jabłka 2
piwo 250 ml
bulion 1/2 szkl
cebula 2
pieprz
chili
majeranek 2 łyżeczki
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z parówek na piwie

Parówki kroimy w plasterki np 1 cm i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu aż się ładnie zrumienią. Zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu szklimy poszatkowaną lub pokrojoną w ósemki cebulkę. Gdy cebula już lekko zmięknie dodajemy parówki oraz jabłka (pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w ósemki lub większą kostkę). Jabłka pozostawiamy w skórce. Wszystko podsmażamy kilka minut, lekko mieszając. Następnie dolewamy bulion oraz piwo. Doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy wszystko pod przykryciem ok 15 minut. Jeśli po tym czasie na patelni jest wciąż dużo soku, odkrywamy pokrywkę i trzymamy potrawę na ogniu tak długo aż sos nieco zgęstnieje. Podajemy na ciepło z pieczywem, ryżem. Można posypać natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_mc 27.09.2013 13:41
interesujący przepis
Aida 27.09.2013 13:04
i jabłka i piwa ;)
babajaga1969 27.09.2013 13:01
z dodatkiem jabłka musi być pyszne
Aida 27.09.2013 12:37
z cyklu: zostały parówki i co z nimi zrobić? ;)
Pyszota 27.09.2013 12:28
Ciekawy przepis
jasiek 27.09.2013 11:31
proste a inne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak