PLACEK Z CZEREŚNIAMI I PIANKĄ

PLACEK Z CZEREŚNIAMI I PIANKĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaj

    5
  • mąki

    5 czubatych łyżek
  • mąki ziemniaczanej

    2 łyżki
  • proszku do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • cukru

    5 łyżek
  • cukier waniliowy

  • starta skórka

    z 1/2 cytryny
  • czereśni

    1/2 kg
  • białka

    3
  • cukru do piany

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyć i wypestkować czereśnie. Oddzielić żółtka jaj od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec po trochu cukru, następnie wszystkie żółtka, skórkę z cytryny, dwa rodzaje mąki i 2/3 przygotowanych czereśni. Lekko wymieszać. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec, nie otwierając drzwiczek, w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni. Ubić sztywną pianę z białek, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy. Po 20 minutach pieczenia ciasta sprawdzić czy już wyrosło i zaczyna się rumienić. Jeżeli już jest takie to wyjąć ciasto z piekarnika, przykryć go pianą, posypać pozostałymi czereśniami i wstawić do piekarnika. Piec aż piana lekko się zrumieni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pioge7

25.11.2010 15:51
wspaniały

kasiurek

19.10.2010 09:15
pychota

magical66

26.09.2010 11:08
pomysłowe, fajny przepis

kotlet

25.09.2010 16:01
polecam wszystkim

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat