Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z jabłkami i gruszkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4
mąki ziemniaczanej 4 łyżki
mąki pszennej typ 500 4 łyżki
łyżka mąki 1
cukru 1/2 szk
cukru waniliowego 1 łyżka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
- odrobina pomarańczowego
barwnika spożywczego
w proszku
olej rzepakowy 3 łyżki
cukier puder
jabłka 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z jabłkami i gruszkami

Kroki postępowania

1
Jabłka i gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Wrzucić owoce do miski, dodać łyżkę mąki i przemieszać aby mąka oblepiła owoce. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Potem dodać żółtka i ubić na puszystą masę. Następnie przesiać obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i barwnikiem, delikatnie wymieszać. Dodać olej i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia
Krok 1 - Biszkopt z jabłkami i gruszkami foto
2
Na ciasto wyłożyć owoce.
Krok 2 - Biszkopt z jabłkami i gruszkami foto
3
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut.
Krok 3 - Biszkopt z jabłkami i gruszkami foto
4
Po upieczeniu przestudzić ciasto i posypać cukrem pudrem, pokroić i podawać.
Krok 4 - Biszkopt z jabłkami i gruszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 26.09.2013 21:39
fajnie wygląda z tym barwnikiem
Kuchenka 25.09.2013 14:05
fajne z barwnikiem
Monia 25.09.2013 08:48
Dobre ciasto na każdą okazję ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak