JABŁKOWY PRZEKŁADANIEC

JABŁKOWY PRZEKŁADANIEC

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło roślinne

    125 g
  • żółtko

    1
  • cukier puder

    1 łyżka
  • startej skórki cytryny

    trochę
  • cukier

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 czubate łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 czubata łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • cukier puder

    4 łyżki
  • wanilia

    4 łyżki
  • tarta bułka

    4 łyżki
  • orzechy mielone

    4 łyżki
  • ciasto kruche

    250 g
  • mąka

    250 g
  • jabłka

    1 do przekładania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagnieść ciasto kruche , schłodzić przez pół godziny, następnie wyłożyć nim większą tortownicę, tworząc podwyższone do połowy wysokości brzegi. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Gdy ciasto lekko się zaróżowi, wyjąć je z piekarnika, posypać tartą bułką z orzechami, nałożyć pokrojone w cieniutkie plasterki jabłka, przesypując je cukrem. Znów posypać tartą bułką z orzechami, zalać ciastem biszkoptowym i wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 35-40 min. na jasnozłoty kolor. Tak upieczone ciasto posypać cukrem pudrem z wanilią.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jola1512

26.04.2011 10:36
super

Ela20

04.12.2010 11:49
palce lizac :)

Allice

27.11.2010 11:59
Bardzo lubię ciasta z jabłkami :)

pioge7

25.11.2010 15:51
extra

kasiurek

19.10.2010 09:15
fajne ciacho

buksiak12

12.09.2010 17:51
pyszności

buksiak12

12.09.2010 17:51
pyszności

buksiak12

12.09.2010 17:51
pyszności

Dorota71

12.09.2010 17:32
super

Dorota71

12.09.2010 17:32
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat