Przepis i sposób przygotowania na: Roladki na parze z soli z cukinią i czarnym sezamem & sałatka z rukoli
Kroki postępowania
· 3 duże filety z soli
· 2 średnie cukinie
· czarny sezam
· rukola 125 g
· sok z cytryny
· sól
· pieprz
· szczypior lub liście pora do przewiązania roladek
· 1 liść laurowy
· 1 ziarno ziela angielskiego
· 1 ziarno kardamonu
Filety dzielimy na połowę, aby powstało nam 6 roladek. Każdy filet skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Cukinię za pomocą mandoliny kroimy na cienkie plastry. Plastry cukinii smażymy z obu stron na odrobinie oleju. Na suchej patelni podprażamy sezam. Szczypior lub liście pora sparzamy wodą, aby były nieco bardziej elastyczne. Na każdy filet rybny kładziemy 4-5 cienkich plastrów cukinii, sypiemy sezamem.
· 2 łyżki oleju lnianego
· łyżeczka oleju sezamowego
· 2 łyżki soku z cytryny
· 1/4 łyżeczki cukru
· 1/4 łyżeczki soli
Z podanych składników przygotowujemy sos- wszystko dobrze ze sobą mieszamy. Polewamy rukolę (ok. 125 g) i grillowaną cukinię (resztę, która została nam z roladek) tuż przed podaniem. Posypujemy uprażonym sezamem.