Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka w sosie [do słoików]

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 3
cukier kryształ 5 łyżek
przecier pomidorowy 8 łyżek
woda 2 szklanki
olej 0,5 szklanki
ocet 0,5 szklanki
pieprz
sól 2 łyżki
ziele angielskie 3
Liść laurowy suszony Prymat 3
Goździki całe Prymat 2
papryka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka w sosie [do słoików]

Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w słupki o grubości ok. 1,5 cm. Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w plasterki.
Paprykę i cebulę razem wymieszać, osolić i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce.

Sos: cukier, przecier pomidorowy, wodę, olej i ocet zagotować. Następnie dodać warzywa. Mieszać od czasu do czasu. Po 2-3 minutach dodać przyprawy: goździki, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy.
Całość gotować na małym ogniu przez około 20 minut.

Przestygniętą sałatkę wkładać do słoiczków i pasteryzować około 20 minut.

Podawać jako sos do dań mięsnych, rybnych, ryżu a także kanapek.
Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 04.03.2014 20:51
świetny przepis zabieram do księgi i postaram się go wykorzystać w sezonie
pestka 23.01.2014 11:18
bardzo ciekawa propozycja
Mniam 15.09.2013 21:35
Ciekawy pomysł z tą papryką.
Bożena6 14.09.2013 15:37
musi byc pyszna
bogusia19 14.09.2013 12:14
pyszna papryczka
dodi 14.09.2013 11:56
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak