Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CLAFOUTIS ZE ŚLIWKAMI

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 500 g
mleko 300 ml
cukier puder 100 g
mąka 180 g
jaja 4 szy
sól 1 szczypta
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: CLAFOUTIS ZE ŚLIWKAMI

forma do tart 28cm

Formę natłuściłam masłem i ułożyłam na dno przekrojone na pół (wydrążone) śliwki. Mleko zagotowałam i odstawiłam do ostudzenia. Mąkę połączyłam z cukrem, solą, ubitymi jajami, roztopionym masłem, jeszcze ciepłym (przecedzonym)mlekiem i dokładnie wymieszałam. Masę wylałam na śliwki i piekłam w 180 stopniach 45 minut. Po czym stwierdzając że góra jest blada wsadziłam jeszcze do piekarnika na 15 minut. Jeśli Twój piekarnik nie grymasi powinno wystarczyć 45 minut.

(Ciasto bardzo nie opadnie jeśli ostatnie 10 minut będziesz piec z uchylonym piekarnikiem)

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 12.09.2013 13:02
Pyszności;)
Mati13 12.09.2013 11:04
nigdy takiego niejadłem - apetyczne
Ola1984 12.09.2013 09:35
Uwielbiam clafoutis - u mnie z reguły z czereśniami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak