Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos gotowany na bażancim bulionie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 2
kapusta kiszona 1,5 kg
kiełbasa śląska 5 szt.
kiełbasa wiejska 30 dag
pogardle wędzone 25 dag
grzyby suszone 1 garść
bulion 200 ml
Kolendra cała Prymat 1 szczypta
ziele angielskie 5
koper nasiona 1 szczypta
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Gorczyca biała cała Prymat 1 szczypta
śliwki suszone 200 g
keczup pikantny 100 g
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos gotowany na bażancim bulionie

Kroki postępowania

1
Na spód dużego garnka w którym będziemy gotować bigos wlewamy bulion drobiowy (ja użyłem wywaru pozostałego z duszonego bażanta). Wrzucamy pokruszone grzybki suszone. Zagotowujemy. Wtedy dodajemy poszatkowaną kapustę białą.
Krok 1 - Bigos gotowany na bażancim bulionie foto
2
Po kapuście do garnka wędruje pokrojone w kostkę podgardle wieprzowe (skórę z podgardla wrzucam w całości bez rozdrabniania). Doprawiam przyprawami ziołowymi: jałowcem, kolendrą, zielem angielskim, liściem laurowym, koprem, gorczycą oraz pieprzem.
Krok 2 - Bigos gotowany na bażancim bulionie foto
3
Następnie dodaję kapustę kiszoną nieodciskaną. Na koniec wędruje cała kiełbasa pokrojona w kostkę. Bigos gotujemy 2-3 godziny od czasu do czasu mieszając.
Krok 3 - Bigos gotowany na bażancim bulionie foto
4
Na ostatnie 30 minut gotowania dodajemy keczup oraz suszone śliwki.
Krok 4 - Bigos gotowany na bażancim bulionie foto
5
Smacznego.
Krok 5 - Bigos gotowany na bażancim bulionie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 10.09.2013 22:36
takie syte dania lubię w zimie jeść
kriko 10.09.2013 21:14
bardzo pyszny
Sroczka 10.09.2013 20:56
Bardzo apetyczny bigosik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak