Przepis i sposób przygotowania na: Snickers kruchy z powidłami i orzechami włoskimi
Ciasto snikers z powidłami - blaty ciasta z miodem są przekładane powidłami, masą budyniową i wykończone polewą z orzechami. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, bo wtedy blaty zmiękną i nabiorą smaku masy i powideł.
Ciasto:
Zagnieść kruche ciasto, podzielić na połowę i schłodzić.
Rozwałkować na wielkość sporej formy, jeden placek upiec zupełnie i ostudzić, a drugi w połowie pieczenia wyjąć.
Polewa orzechowa:
Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni, stale mieszając, aby się nie przypaliły. Masło, cukier i miód ogrzewać na patelni, aż do zupełnego rozpuszczenia i połączenia, dosypać uprażone orzechy i dokładnie wymieszać.
Podzielić polewę orzechową na dwie nierówne części - mniejszą rozprowadzić na dolnym placku posmarowanym powidłami, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
Ubić z jednego lub dwóch białek pianę z dodatkiem cukru pudru (do smaku) - na drugim (niedopieczonym) placku rozprowadzić powidła, potem większą część polewy z orzechami i nakryć pianą - warstwa zależy od gustu - włożyć ponownie do piekarnika i dopiec.
Masa budyniowa:
Ugotować budyń z dodatkiem mąki pszennej, ostudzić, schłodzić w lodówce, a następnie utrzeć na krem z dodatkiem miękkiego masła - rozsmarować na dolnym placku z orzechami. Nakryć drugim (wystudzonym) plackiem z pianą.
Można odwrócić kolejność smarując ciasto pianą, a następnie polewając polewą orzechową.
Gotowy placek odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce - najlepszy jest po 24 godzinach.