Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane bakłażany

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 1/2 szklanki
parmezan starty 1 szklanka
czosnek 1 ząbek
olej 2 łyżki
pomidor 1 sztuka
natka pietruszki 1 sztuka
bulion drobiowy 1 szklanka
bakłażan
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
boczek 200 gram
cebula czerwona 1 sztuka
oregano 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane bakłażany

Bakłażany umyć. Wytrzeć ściereczką, odciąć ok 2 cm plaster z długości. Wydrążyć środek łyżką tak, aby zostały jedno centymetrowe ścianki. Obsypać solą. Odstawić. Przed faszerowaniem wylać zebraną się tam wodę.
W rondlu ugotuj osolonej w wodze ryż al dente. Odcedź. Przepłucz w zimnej wodzie.
Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, boczek / fasolę. Zrumień. Dodaj pokrojone w małą kosteczkę wnętrze bakłażana. Dopraw solą. Teraz dodaj pomidor pokrojony w dość dużą kostkę. Na koniec ryż i pieprz cayenne oraz oregano. Całość wymieszaj. Faszeruj bakłażany.
Do naczynia, w którym będziesz zapiekać wlej szklankę bulionu, połóż bakłażany. Zacznij piec ok 60 minut w 190 stopniach. Ja przykrywam folią aluminiową podczas pieczenia.

Pod koniec posyp bakłażany serem parmezan i zapiekaj jeszcze chwilę. Posyp natką i podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 20.02.2014 20:35
pomysłowe danie
Izabela77 07.09.2013 11:15
fajny pomysł na pyszny obiadek
kasienka23 06.09.2013 22:21
uwielbiam bakłażany w takiej postaci!
arbuzowo 06.09.2013 20:43
ciekawy pomysł na obiad
magdziorka6 06.09.2013 19:42
fajnie napakowane bakułażany.
AnielskaSlodycz 06.09.2013 17:38
pomysł rewelka !!!
Adamorek 06.09.2013 17:31
wygląda bosko
cukiereczek 06.09.2013 17:22
wspaniale wyglądają
Olga_SK 06.09.2013 16:59
Pięknie się prezentują :)
Konczi 06.09.2013 16:36
wyglądają obłędnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak