Przepis i sposób przygotowania na: Tarta bananowo - czekoladowa z orzechami
2.Banany obieramy i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy skórkę z 1 limonki oraz sok z ½ limonki, delikatnie mieszamy.
3.Smarujemy blachę do tarty masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto delikatnie nakłuwamy i smarujemy żółtkiem z jajka.
4.Na przygotowane ciasto nakładamy masę czekoladowo – orzechową, a następnie mus bananowy.
5.Przykrywamy pozostałymi skrawkami ciasta francuskiego (ja akurat układałam paski, pozostawiając pomiędzy nimi trochę przerwy), smarujemy żółtkiem. Ubijamy białko, które następnie nakładamy na pozostałe puste miejsca.
6.Pieczemy około 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (piekarnik z termoobiegiem) lub 220 (piekarnik bez termoobiegu).
Smacznego!