Przepis i sposób przygotowania na: Oryginalna pizza z dynią i szynką parmeńską
2.Przygotowanie sosu: papryczki kroimy wzdłuż, wycinamy pestki i drobno siekamy. Obieramy ząbki czosnku i również siekamy. Jeżeli dysponujecie blenderem możecie całość zmiksować na jednolitą masę. Do rondelka wlewamy ocet, wsypujemy szczyptę soli, sezam oraz rozdrobnioną papryczkę z czosnkiem. Zagotowujemy, a następnie na małym ogniu gotujemy jeszcze około 8 -10 minut do zgęstnienia. Co jakiś czas mieszamy.
3.Dynię obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.
4.Przygotowanie ciasta na pizzę: do zaczynu dodajemy oliwę, szczyptę soli oraz pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy w wybrany format pizzy.
5.Do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy rozwałkowane i wyłożone na blachę ciasto. Podpiekamy około 5 minut. Następnie wyciągamy, smarujemy sosem i dodajemy dodatki: mozzarellę, świeżą bazylię i dynię. Pieczemy przez kolejnych 10 – 12 minut. Na sam koniec dodajemy szynkę parmeńską (lub szwarcwaldzką) i pieczemy jeszcze prze około 3 – 5 minut.
Smacznego!