Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z szynką parmeńską, rukolą i karczochami

5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pizza z szynką parmeńską, rukolą i karczochami, to niebanalne połączenie smaków! Jeśli chcecie poczuć się jak we Włoszech, koniecznie przygotujcie pizzę zgodnie z przepisem Doradcy Smaku. 

Sprawdźcie inne przepisy z dodatkiem przypraw w Tubie Prymat.

 

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka 500 g
woda ciepła 200 ml
drożdże 4 g
sól 0,5 łyżeczki
cukier szczypta

Sos:

oliwa 2 łyżki
passata pomidorowa 1 puszka
czosnek 1 ząbek
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat
sól szczypta

Dodatki:

szynka parmeńska 20 dag
oliwki 10 sztuk
mozzarella 1 opakowanie
rukola garść
karczochy marynowane w zalewie 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z szynką parmeńską, rukolą i karczochami

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do rondla wlewamy oliwę wrzucamy czosnek pokrojony w drobne plastry. Kiedy się zarumieni wrzucamy pomidory i przyprawy, a całość gotujemy 10 minut. 

2. Składniki ciasta umieszczonej w misce i zagniatamy elastyczną masę.

3. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę żeby wyrosło. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni

4. Dzielimy ciasto na dwie części rozciągamy na blasze okrągły placek nakładamy sos i składniki i pieczemy około 10 minut do zrumienienia się ciasta. 

Smacznego! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak