Co na obiad: Chow mein wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Chow mein wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Oto przepis na szybki, smażony makaron z warzywami i kurczakiem. Fajne danie prosto z Azji. Makaron domowej roboty doda daniu wyśmienitości. Smacznego!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Makaron:

  • mąka

    400 g
  • jajko

    2 szt.
  • woda ciepła

    50 ml
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka

Sos:

  • olej

    2 łyżeczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • imbir

    1 cm
  • Goździki całe Prymat

    5 szt.
  • miód

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sos Sriracha

    50 ml
  • sos sojowy

    40 ml
  • sos ostrygowy

    2 łyżeczki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    2 łyżeczki
  • woda

    100 ml
  • sok z połowy limonki

  • skrobia kukurydziana

    2 łyżeczki

Chow mein:

  • olej

    2 łyżeczki
  • kapusta pak choi

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • papryczka chili

    1 szt.
  • zielona cebulka

    1 szt.
  • kurczak

    100 g
  • świeży makaron

    100 g
  • sos

    80 ml
  • por

    50 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Chow mein wg Piotra Ogińskiego

Sodę oraz sól rozpuszczamy w wodzie po czym dodajemy ją do mąki, wbijamy 2 jajka i ugniatamy ciasto.

Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut. 

W międzyczasie do rondelka wlewamy olej, na którym podsmażamy imbir, czosnek oraz goździki przez ok 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy miód, cukier, srirache, sos sojowy, ostrygowy, całość doprawiamy chili oraz przyprawą do kuchni chińskiej, dolewamy wodę,

wciskamy limonkę i gotujemy przez ok 5 minut.

Gotowy sos zagęszczamy zawiesiną, a gdy się zagotuje odstawiamy na 15 minut.

Po 30 minutach ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i kroimy na makaron tak jak na filmie, lub w kształt który najbardziej lubimy.

Na nagrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy kurczaka wraz z cebulą przez 1 minutę na 1/3 patelni, tak jest to pokazane na filmie, a makaron gotujemy na gorącej osolonej wodzie przez ok 3 minuty.

Po minucie smażenia dodajemy marchew, chili, białą część pak choy, sos oraz pora i całość smażymy jeszcze 2 minuty, po czym dodajemy makaron z niewielką ilością wody,

i smażymy jeszcze 2 minuty. Do gotowego makaronu dodajemy zieloną część pak choy oraz zieloną cebulkę, mieszamy i wykładamy na talerz.

Chow mein dekorujemy zieloną cebulką i podajemy. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat