Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Chow mein wg Piotra Ogińskiego
Sodę oraz sól rozpuszczamy w wodzie po czym dodajemy ją do mąki, wbijamy 2 jajka i ugniatamy ciasto.
Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut.
W międzyczasie do rondelka wlewamy olej, na którym podsmażamy imbir, czosnek oraz goździki przez ok 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy miód, cukier, srirache, sos sojowy, ostrygowy, całość doprawiamy chili oraz przyprawą do kuchni chińskiej, dolewamy wodę,
wciskamy limonkę i gotujemy przez ok 5 minut.
Gotowy sos zagęszczamy zawiesiną, a gdy się zagotuje odstawiamy na 15 minut.
Po 30 minutach ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i kroimy na makaron tak jak na filmie, lub w kształt który najbardziej lubimy.
Na nagrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy kurczaka wraz z cebulą przez 1 minutę na 1/3 patelni, tak jest to pokazane na filmie, a makaron gotujemy na gorącej osolonej wodzie przez ok 3 minuty.
Po minucie smażenia dodajemy marchew, chili, białą część pak choy, sos oraz pora i całość smażymy jeszcze 2 minuty, po czym dodajemy makaron z niewielką ilością wody,
i smażymy jeszcze 2 minuty. Do gotowego makaronu dodajemy zieloną część pak choy oraz zieloną cebulkę, mieszamy i wykładamy na talerz.
Chow mein dekorujemy zieloną cebulką i podajemy. Smacznego!