Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Makaron:
-
mąka
400 g -
jajko
2 szt. -
woda ciepła
50 ml -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Sos:
-
olej
2 łyżeczki -
czosnek
2 ząbki -
imbir
1 cm -
Goździki całe Prymat
5 szt. -
miód
1 łyżeczka -
cukier
1 łyżeczka -
sos Sriracha
50 ml -
sos sojowy
40 ml -
sos ostrygowy
2 łyżeczki -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczki -
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat
2 łyżeczki -
woda
100 ml -
sok z połowy limonki
-
skrobia kukurydziana
2 łyżeczki
Chow mein:
-
olej
2 łyżeczki -
kapusta pak choi
1 szt. -
cebula czerwona
1 szt. -
marchew
1 szt. -
papryczka chili
1 szt. -
zielona cebulka
1 szt. -
kurczak
100 g -
świeży makaron
100 g -
sos
80 ml -
por
50 g
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Chow mein wg Piotra Ogińskiego
Sodę oraz sól rozpuszczamy w wodzie po czym dodajemy ją do mąki, wbijamy 2 jajka i ugniatamy ciasto.
Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut.
W międzyczasie do rondelka wlewamy olej, na którym podsmażamy imbir, czosnek oraz goździki przez ok 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy miód, cukier, srirache, sos sojowy, ostrygowy, całość doprawiamy chili oraz przyprawą do kuchni chińskiej, dolewamy wodę,
wciskamy limonkę i gotujemy przez ok 5 minut.
Gotowy sos zagęszczamy zawiesiną, a gdy się zagotuje odstawiamy na 15 minut.
Po 30 minutach ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i kroimy na makaron tak jak na filmie, lub w kształt który najbardziej lubimy.
Na nagrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy kurczaka wraz z cebulą przez 1 minutę na 1/3 patelni, tak jest to pokazane na filmie, a makaron gotujemy na gorącej osolonej wodzie przez ok 3 minuty.
Po minucie smażenia dodajemy marchew, chili, białą część pak choy, sos oraz pora i całość smażymy jeszcze 2 minuty, po czym dodajemy makaron z niewielką ilością wody,
i smażymy jeszcze 2 minuty. Do gotowego makaronu dodajemy zieloną część pak choy oraz zieloną cebulkę, mieszamy i wykładamy na talerz.
Chow mein dekorujemy zieloną cebulką i podajemy. Smacznego!
Komentarze (0)