Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledź smażony z pomidorami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tuszki śledziowe 6 szt
pomidory podsmażane 180 ml
papryczka chili 1/2 szt
orzechy włoskie 5 dag
masło klarowane 2 łyżka
miód prawdziwy 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Śledź smażony z pomidorami

Tuszki płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Wycinamy kręgosłupy.

Śledzie obtaczamy w mące pszennej, jej nadmiar strząsamy.

Przesmażamy z obu stron na rumiano na rozgrzanym maśle. Śledzie ściągamy na talerz, a na maśle podsmażamy przez minutę pokrojoną w półplasterki papryczkę chili.

Dodajemy lekko podsmażone pomidory i 2/3 posiekanych orzechów, zagotowujemy i od razu wyłączamy ogień. Dodajemy miód, dokładnie mieszamy, wyrównujemy powierzchnię. Na pomidorach układamy podsmażone tuszki śledziowe, przykrywamy patelnię pokrywką i odstawiamy na 5 minut.

Tuszki układamy na talerzu. Każdą z nich smarujemy pomidorami z chili. Posypujemy pozostałymi orzechami. Podajemy na ciepło lub na zimno.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 04.09.2013 18:00
ciekawa jestem jak smakuje taki smażony śledź
Janina 03.09.2013 14:16
Ciekawy pomysł na rybkę;)
msmors 03.09.2013 12:38
fajna rybka
lara 03.09.2013 11:08
uwielbiam smażonego śledzia
Olga_SK 03.09.2013 11:05
Nigdy nie jadłam śledzi w takiej formie, ale brzmi(i wygląda) zachęcająco! :)
Megg 03.09.2013 10:37
uwielbiam rybki, pycha
ao_12 03.09.2013 07:39
super przepis, w sam raz na imprezkę
Lis 03.09.2013 02:23
Ciekawe połączenie smaków:)
Adamorek 02.09.2013 23:50
doskonałą rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak