Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Burger drobiowy z wiórkami kokosowymi, odc. 32
Kolendrę siekamy na mniejsze części, a chili kroimy w plasterki. Ugniatamy nożem ząbki czosnku, po czym rozcieramy je. Mielone mięso wrzucamy do miski, do której dodajemy czosnek oraz czuszkę i kolendrę. Całość doprawiamy suszoną cebulę, następnie mieszamy składniki i dodajemy otręby. Do produktów dodajemy kmin rzymski. Do oddzielnego naczynia wrzucamy panko, które mieszamy z wiórkami kokosowymi. Z powstałej masy mięsnej formujemy kotlety, po czym panierujemy je z obydwu stron. Na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym smażymy burgery. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło klarowane, do całości dorzucamy czuszkę, a następnie umieszczamy w naczyniu kuchennym bułki maślane i czekamy, aż się zarumienią.
Do miski dodajemy majonez light i ketchup, następnie ścieramy ser pleśniowy na tarce i dorzucamy go do pozostałych składników. Całość doprawiamy kolorowym pieprzem. Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście, pomidora kroimy w grube plastry, a ogóreczki konserwowe kroimy na pół.
Sposób podania:
Na talerzu kładziemy dolną część bułki, po czym smarujemy ją sosem następnie układamy liście cykorii, burgera, plastry pomidora, ogóreczki i kiełki mizuny. Górną część bułki smarujemy sosem i kładziemy obok produktów.