Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Burger drobiowy z wiórkami kokosowymi, odc. 32

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(61)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na burger z mięsa drobiowego, doprawionego chili i aromatycznym kminem rzymskim. Pyszny lunch lub obiad, którym nie pogardzi największy miłośnik tej potrawy!

Składniki:

Burger:

mięso mielone indycze 500 gramów
papryczka chili 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
kolendra 1 pęczek
otręby żytnie 2 łyżki
panierka panko 5 łyżek
wiórki kokosowe 3 łyżki
cykoria 1 sztuka
domowa bułka do hamburgera 2 sztuki
pomidor malinowy 1 sztuka
ogóreczki z chili Smak 4 sztuki
świeże listki mizuny 100 gramów
masło klarowane do smażenia
Cebula suszona Prymat 1 opakowanie

Do smaku:

Kmin rzymski mielony Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat

Sos:

majonez light 2 łyżki
ketchup 2 łyżki
ser pleśniowy 2 łyżki

Do smaku:

Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Burger drobiowy z wiórkami kokosowymi, odc. 32

Kolendrę siekamy na mniejsze części, a chili kroimy w plasterki. Ugniatamy nożem ząbki czosnku, po czym  rozcieramy je. Mielone mięso wrzucamy do miski, do której dodajemy czosnek oraz czuszkę i kolendrę. Całość doprawiamy suszoną cebulę, następnie mieszamy składniki i dodajemy otręby. Do produktów dodajemy kmin rzymski. Do oddzielnego naczynia wrzucamy panko, które mieszamy z wiórkami kokosowymi. Z powstałej masy mięsnej formujemy kotlety, po czym panierujemy je z obydwu stron. Na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym smażymy burgery. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło klarowane, do całości dorzucamy czuszkę, a następnie umieszczamy w naczyniu kuchennym bułki maślane i czekamy, aż się zarumienią.

Do miski dodajemy majonez light i ketchup, następnie ścieramy ser pleśniowy na tarce i dorzucamy go do pozostałych składników. Całość doprawiamy kolorowym pieprzem. Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście, pomidora kroimy w grube plastry, a ogóreczki konserwowe kroimy na pół.  

Sposób podania:

Na talerzu kładziemy dolną część bułki, po czym smarujemy ją sosem następnie układamy liście cykorii, burgera, plastry pomidora, ogóreczki i kiełki mizuny. Górną część bułki smarujemy sosem i kładziemy obok produktów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak