odc. 32 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Burger drobiowy z wiórkami kokosowymi, odc. 32

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na burger z mięsa drobiowego, doprawionego chili i aromatycznym kminem rzymskim. Pyszny lunch lub obiad, którym nie pogardzi największy miłośnik tej potrawy!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Burger:

  • mięso mielone indycze

    500 gramów
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • kolendra

    1 pęczek
  • otręby żytnie

    2 łyżki
  • panierka panko

    5 łyżek
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
  • cykoria

    1 sztuka
  • domowa bułka do hamburgera

    2 sztuki
  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • ogóreczki z chili Smak

    4 sztuki
  • świeże listki mizuny

    100 gramów
  • masło klarowane

    do smażenia
  • Cebula suszona Prymat

    1 opakowanie

Do smaku:

  • Kmin rzymski mielony Prymat

  • Czarnuszka nasiona Prymat

Sos:

  • majonez light

    2 łyżki
  • ketchup

    2 łyżki
  • ser pleśniowy

    2 łyżki

Do smaku:

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kolendrę siekamy na mniejsze części, a chili kroimy w plasterki. Ugniatamy nożem ząbki czosnku, po czym  rozcieramy je. Mielone mięso wrzucamy do miski, do której dodajemy czosnek oraz czuszkę i kolendrę. Całość doprawiamy suszoną cebulę, następnie mieszamy składniki i dodajemy otręby. Do produktów dodajemy kmin rzymski. Do oddzielnego naczynia wrzucamy panko, które mieszamy z wiórkami kokosowymi. Z powstałej masy mięsnej formujemy kotlety, po czym panierujemy je z obydwu stron. Na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym smażymy burgery. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło klarowane, do całości dorzucamy czuszkę, a następnie umieszczamy w naczyniu kuchennym bułki maślane i czekamy, aż się zarumienią.

Do miski dodajemy majonez light i ketchup, następnie ścieramy ser pleśniowy na tarce i dorzucamy go do pozostałych składników. Całość doprawiamy kolorowym pieprzem. Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście, pomidora kroimy w grube plastry, a ogóreczki konserwowe kroimy na pół.  

Sposób podania:

Na talerzu kładziemy dolną część bułki, po czym smarujemy ją sosem następnie układamy liście cykorii, burgera, plastry pomidora, ogóreczki i kiełki mizuny. Górną część bułki smarujemy sosem i kładziemy obok produktów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat