Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne naleśniki ze szparagami i twarogiem, DS XVII odc. 15

5.0
(65)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Każdy z nas chyba lubi naleśniki! Czy próbowaliście już wersji dla dorosłych z dużo ilością zielonego koloru? Zobaczcie, jak przygotować te pyszności!

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 250 gramów
woda gazowana 250 mililitrów
jajko duże 2 sztuki
olej rzepakowy 40 mililitrów
mleko bez laktozy 250 mililitrów
Rozmaryn suszony Prymat 1/3 łyżeczki
olej do smażenia naleśników

Grillowane szparagi:

szparagi zielone 1 pęczek
oliwa 1 łyżka

Pasta twarogowa:

twaróg bez laktozy 250 gramów
suszone pomidory 2 łyżki
oliwki czarne kilka sztuk
świeża kolendra kilka gałązek
natka pietruszki kilka gałązek
mięta kilka liści
papryczka chili 1 sztuka
Czarnuszka nasiona Prymat 1/2 łyżeczki

Do podania:

awokado 1 sztuka
świeża kolendra kilka gałązek
bazylia świeża kilka liści
ogórki konserwowe Smak 300 gramów
kiełki słonecznika 50 gramów
natka pietruszki kilka gałązek

Do smaku:

Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku

Porada

Przy smażeniu naleśników patelnia powinna być na początku maksymalnie rozgrzana, a po chwili ustawiamy połowę mocy palnika. Potrzebujemy niewielkiej ilości oleju, ponieważ, dodaliśmy go wcześniej do ciasta. Wystarczy więc, że zwilżymy fragment ręcznika papierowego olejem i w ten sposób posmarujemy nim patelnię.

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne naleśniki ze szparagami i twarogiem, DS XVII odc. 15

Naleśniki ze szparagami i awokado to sycący posiłek dla miłośników tego rodzaju smażonych smakołyków! Dzięki połączeniu świeżej kolendry, szparagów oraz twarogu możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem dania w takim wydaniu.

1. Zaczynamy od ciasta na naleśniki. Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, wbijamy jajka, dodajemy olej i mleko. Na koniec wsypujemy rozmaryn, mieszamy składniki na gładką masę za pomocą miksera lub trzepaczki i odstawiamy ciasto na 10-15 minut.

2. Szparagi myjemy i pozbywamy się twardych końców. Rozgrzewamy patelnię grillową z oliwą. Układamy na niej szparagi, solimy i pieprzymy do smaku. Grillujemy chwilę, co jakiś czas obracając szparagi.

3. Przygotowujemy pastę do naleśników. Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy go widelcem. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy suszone pomidory i oliwki, a następnie dokładnie mieszamy całość. Kolendrę, pietruszkę, miętę i papryczkę chilli siekamy i dodajemy do pasty. Na koniec wsypujemy czarnuszkę i raz jeszcze mieszamy wszystkie składniki.

4. Rozgrzewamy patelnię i rozprowadzamy na niej niewielką ilość oleju. Smażymy naleśniki.

5. Awokado obieramy ze skóry i kroimy w plastry.

Sposób podania:

Każdy naleśnik smarujemy z jednej strony pastą twarogową, dodajemy  awokado,
po 2 szparagi na porcję, gałązkę kolendry, listki bazylii, 3-4 ogóreczki konserwowe. Zwijamy naleśnik w rulon, dekorujemy kiełkami, ogóreczkami i gałązkami pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak