Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne naleśniki ze szparagami i twarogiem, DS XVII odc. 15
Naleśniki ze szparagami i awokado to sycący posiłek dla miłośników tego rodzaju smażonych smakołyków! Dzięki połączeniu świeżej kolendry, szparagów oraz twarogu możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem dania w takim wydaniu.
1. Zaczynamy od ciasta na naleśniki. Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, wbijamy jajka, dodajemy olej i mleko. Na koniec wsypujemy rozmaryn, mieszamy składniki na gładką masę za pomocą miksera lub trzepaczki i odstawiamy ciasto na 10-15 minut.
2. Szparagi myjemy i pozbywamy się twardych końców. Rozgrzewamy patelnię grillową z oliwą. Układamy na niej szparagi, solimy i pieprzymy do smaku. Grillujemy chwilę, co jakiś czas obracając szparagi.
3. Przygotowujemy pastę do naleśników. Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy go widelcem. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy suszone pomidory i oliwki, a następnie dokładnie mieszamy całość. Kolendrę, pietruszkę, miętę i papryczkę chilli siekamy i dodajemy do pasty. Na koniec wsypujemy czarnuszkę i raz jeszcze mieszamy wszystkie składniki.
4. Rozgrzewamy patelnię i rozprowadzamy na niej niewielką ilość oleju. Smażymy naleśniki.
5. Awokado obieramy ze skóry i kroimy w plastry.