Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące faworki

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
masło 5 dag
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 18 proc 1/4 szklanki
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 16 g
ocet 1 kieliszek
cukier puder do oprószenia
smalec 50 (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące faworki

Kroki postępowania

1
Mąkę zmieszać ze smietaną ,dodać żółtka ,ocet szczyptę soli i proszek do pieczenia .Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i starannie wyrobić ciasto ,a następnie mocno wybić je wałkiem i jak najcieniej rozwałkować podsypując mąką by sie nie przylepiało do stolnicy ,pokroic na paski szerokosci 2-3 cm i długości około 10-15 cm kazdy paseczek przeciąć w środku wzdłuż i przewinąć przez otwór.
Krok 1 - Chrupiące faworki foto
2
W rondlu lub frytownicy roztopić smalec lub olej i do rozgrzanego wrzucić kawałek ciasta jeżeli od razu wypłynie tłuszcz jest dobrze rozgrzany i należy faworki smażyć na złocisty kolor
Krok 2 - Chrupiące faworki foto
3
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym przełożyć do miseczki i obsypać cukrem pudrem . Smacznego:)
Krok 3 - Chrupiące faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 01.09.2013 15:31
Nigdy nie robiłam z dodatkiem octu.
Janina 01.09.2013 11:22
Smaczne są faworki;)
babeczka007 01.09.2013 10:20
Ale mam smak na takiego faworka :) Palce lizać ...
as28 01.09.2013 10:20
lubię fawoorki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak