Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort wiśniowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mąka pszenna 150 g
jajko 6
cukier 120 g
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier waniliowy 2 opakowania
kakao 20 g
woda letnia 6 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
śmietana 30% 700 ml
cukier wanilinowy 2 opakowania
śmietana 30% 300 ml
fix do śmietany 1 opakowanie
cukier 1 łyżeczka
czekolada gorzka
wiśnie bez pestek 1 słoik
kisiel wiśniowy 1 z cukrem
Do dekoracji:

Przepis i sposób przygotowania na: Tort wiśniowy

Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i wodą na biały krem. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem (26cm)i piec w nagrzanym piekarniku w 175 stopniach około 30- 35minut. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, odwrócić formę do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Biszkopt przekroić na trzy części i skropić wódką. Dolny krążek otoczyć obręczą tortownicy. Wiśnie z kompotu osączyć. Odmierzyć ok.300 ml soku, dolać 100ml wody. Odlać trochę soku i rozrobić w nim kisiel. Resztę zagotować i zagotować z kisielem. Dodać owoce i troszkę przestudzić. Rozprowadzić na dolnym krążku ciasta.
Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Delikatnie dodać wódkę i żelatynę, według proporcji podanych na opakowaniu. Połowę śmietany rozprowadzić na wiśniowym nadzieniu i nakryć drugim krążkiem ciasta. Rozsmarować resztę śmietany i nakryć trzecim krążkiem. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Śmietanę do dekoracji ubić z dodatkiem fixu i cukru. Zdjąć z tortu obręcz i posmarować połową śmietany wierzch i boki, resztę zostawić do dekoracji. Bok i wierzch potrzeć gorzką czekoladą i udekorować wiśniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak