Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto podkarmiane - chlebek watykański
1 dzień - do zaczynu dodajemy 250 g cukru (nie mieszamy)
2 dzień - wlewamy 250 ml mleka (nie mieszamy)
3 dzień - dodajemy 320 g mąki typ 450 (nie mieszamy)
4 dzień - mieszamy rano, w południe i wieczorem
5 dzień - dodajemy 250 g cukru (nie mieszamy)
6 dzień - pieczemy ciasto
Ciasto pieczemy w 4 szerszych keksówkach, dlatego zaczyn dzielimy na 4 części. Jabłka i czekoladę ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki łączymy z 1 częścią zaczynu. Mieszamy ręcznie drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą szerszej keksówki. Pieczemy w 180*C ok. 45 minut.
Jest to tzw. "Chlebek Szczęścia", dlatego przed zjedzeniem ciasta, należy pomyśleć życzenie!