Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Blaszak podlaski

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniak starte 1,5 kg
łopatka wieprzowa 70 dag
cebula 1
czosnek 2 ząbki
jajko 2
śmietana kwaśna 2 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
sól
majeranek
przyprawa gyros
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Blaszak podlaski

Kroki postępowania

1
Ziemniak ścieramy, dodajemy też cebulę i czosnek. Do masy wbijamy jajka, wlewamy śmietanę i wsypujemy mąke. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy majeranek . Mieszamy.
Krok 1 - Blaszak podlaski foto
2
Łopatkę kroimy najlepiej w paski. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa albo do gulaszu.
Krok 2 - Blaszak podlaski foto
3
Mięsko wrzucamy na patelnię i smazymy do miękkości mięsa.
Krok 3 - Blaszak podlaski foto
4
Mięso wkładamy do startych ziemniaków i wylewamy na dużą blachę wysmarowaną najlepiej smalcem.
Krok 4 - Blaszak podlaski foto
5
Wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny do temp. 190 stopni. Smacznego.
Krok 5 - Blaszak podlaski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 06.03.2014 07:50
bardzo ciekawa potrawa
norweska20 15.01.2014 08:40
danie regionalne- super
paulina2157 03.01.2014 08:44
nie słyszałam jeszcze o takim
Malinka 07.12.2013 21:46
Bardzo oryginalne jedzonko:)
czekoladka_m 04.12.2013 12:45
Słyszałam o tym, ale jeszcze nigdy nie jadłam:)
Łukasz15 28.11.2013 21:17
Pyszności.
gosia1988 16.11.2013 14:18
jeszcze nie jadłam; muszę wypróbować
IZABELA29 07.11.2013 08:47
nigdy nie robiłam
Kuchenka 05.11.2013 09:05
pierwszy raz widzę coś takiego, nawet fajne
Michał2 04.11.2013 16:23
ciekawy przepis
ben-ka 03.11.2013 09:58
Czyli babka ziemniaczana - taką ma nazwę u nas - jest pyszna,bardzo ją lubię.
Róża1 02.10.2013 23:51
świetne danie:-)
Wafelek2601 01.10.2013 12:43
Ciekawy pomysł na obiad
bogusia19 13.09.2013 12:46
świetny pomysł
adelajda 30.08.2013 13:56
smaczny blaszak:)
Alex_M 25.08.2013 09:53
rewelacja :)
gosia56 24.08.2013 13:59
ciekawa nazwa
misia53 23.08.2013 14:12
bardzo ciekawa propozycja, podoba mi się
Zdzisław 23.08.2013 08:01
dobre jedzonko podano
dodi 23.08.2013 07:43
jak najbardziej regionalne danie.
kasienka23 23.08.2013 07:25
ciekawa nazwa! :)
anemon 23.08.2013 06:20
Bardzo smaczne w połączeniu z mięsem.
halina17 22.08.2013 23:30
Pierwszy raz spotykam się z taką nazwą potrawy.
Anna169Hosz 22.08.2013 23:26
Blaszak, co za nazwa, oryginalan regionalna czy Twoja?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak