Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska zupa cebulowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2 l
pęczek włoszczyzny 1 szt
duże cebule 4 szt
masło 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt,
ser żółty 10 dag
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 4 kulki

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska zupa cebulowa

Kroki postępowania

1
Gotujemy bulion warzywny, na koniec dodajemy kostkę drobiową oraz liść laurowy i pieprz w kulkach. Przelewamy wywar przez sitko tak aby został czysty bulion.
Krok 1 - Francuska zupa cebulowa foto
2
Cebulę kroimy w piórka, 1/2 cebuli odstawiamy na bok, na patelni roztapiamy masło i dajemy cebulę. Smażymy na małym ogniu aż do momentu gdy cebula się zarumieni.
Krok 2 - Francuska zupa cebulowa foto
3
Usmażoną cebulę oraz 1/2 cebuli surowejdodajemy do bulionu i gotujemy przez około 20 minut.
Krok 3 - Francuska zupa cebulowa foto
4
Do gotującego się bulionu dodajemy pieprz czarny i gotujemy odpowiednio długo do uzyskania upragnionego aromatu zupy.
Krok 4 - Francuska zupa cebulowa foto
5
Zupę gorącą podajemy z grzankami oraz startym serem żółtym.
Smacznego.
Krok 5 - Francuska zupa cebulowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 22.08.2013 09:48
Z chęcią bym taką zjadła.
Megg 22.08.2013 09:15
świetna zupka, ja robię inaczej zupę cebulową, ale muszę wypróbować Twoją bo prezentuje się wyśmienicie :-)
Ola1984 22.08.2013 08:50
Bardzo lubię zupę cebulową :)
gosia561 21.08.2013 16:24
uwielbiam cebulową
Marta11 21.08.2013 15:33
fajna zupka
Kamil 21.08.2013 14:08
Świetna zupa, rzadko gotowana prze zemnie gdyż nie wychodzi mi tak jak bym chciał ale z tego przepisu na pewno wyjdzie pyszna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak