Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami

odc. 51 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    600-700 g
  • kasztany jadalne

  • woda

    20 ml
  • miód pszczeli

    100 ml
  • śliwki

    4 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • tymianek

  • liść laurowy

  • kolendra cała

  • Przyprawa do pieczeni

  • ocet balsamiczny

    50 ml
  • wino białe wytrawne

    60 ml
  • chrzan tarty

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami foto
Polędwicę kroimy na dwa kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz przyprawą do pieczeni z obu stron. Polędwice obsmażamy na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami foto
Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na tę samą patelnię, na której obsmażaliśmy polędwicę.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami foto
Śliwki kroimy w ćwiartki i wrzucamy na patelnię do cebuli. Dodajemy również uprzednio obrane i sparzone kasztany jadalne. Całość podsmażamy kilka minut.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami foto
Następnie dodajemy odrobinę białego wina i pozwalamy odparować do połowy objętości. Teraz dolewamy octu balsamicznego i ponownie pozwalamy odparować sosowi do połowy objętości. Przyprawiamy kolendrą, tymiankiem i liściem laurowym. Dolewamy miód i mieszamy. Po chwili dolewamy wodę by miód się nie przypalał.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami foto
Do tak powstałego sosu na patelni ponownie wkładamy polędwicę. Podsmażamy z obu stron aż się zarumieni. Następnie wykładamy ją ponownie do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z patelni i wkładamy do piekarnika ustawionego na ok. 180 -190 stopni na ok. 13 minut.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami foto
Po tym czasie mięso wykładamy na talerze i kroimy w plastry. Cały sos z naczynia żaroodpornego wylewamy z powrotem na patelnię żeby odparował i zgęstniał.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami foto
Następnie polewamy nim plastry polędwicy. Polędwicę ze śliwkami i kasztanami podajemy z chrzanem. Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat