Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 600-700 g
kasztany jadalne
woda 20 ml
miód pszczeli 100 ml
śliwki 4 szt.
cebula 1 szt.
tymianek
Liść laurowy suszony Prymat
Kolendra cała Prymat
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat
ocet balsamiczny 50 ml
wino białe wytrawne 60 ml
chrzan tarty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami

Kroki postępowania

1
Polędwicę kroimy na dwa kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz przyprawą do pieczeni z obu stron. Polędwice obsmażamy na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami foto
2
Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na tę samą patelnię, na której obsmażaliśmy polędwicę.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami foto
3
Śliwki kroimy w ćwiartki i wrzucamy na patelnię do cebuli. Dodajemy również uprzednio obrane i sparzone kasztany jadalne. Całość podsmażamy kilka minut.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami foto
4
Następnie dodajemy odrobinę białego wina i pozwalamy odparować do połowy objętości. Teraz dolewamy octu balsamicznego i ponownie pozwalamy odparować sosowi do połowy objętości. Przyprawiamy kolendrą, tymiankiem i liściem laurowym. Dolewamy miód i mieszamy. Po chwili dolewamy wodę by miód się nie przypalał.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami foto
5
Do tak powstałego sosu na patelni ponownie wkładamy polędwicę. Podsmażamy z obu stron aż się zarumieni. Następnie wykładamy ją ponownie do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z patelni i wkładamy do piekarnika ustawionego na ok. 180 -190 stopni na ok. 13 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami foto
6
Po tym czasie mięso wykładamy na talerze i kroimy w plastry. Cały sos z naczynia żaroodpornego wylewamy z powrotem na patelnię żeby odparował i zgęstniał.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami foto
7
Następnie polewamy nim plastry polędwicy. Polędwicę ze śliwkami i kasztanami podajemy z chrzanem. Bon apetit!
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak