Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka i galuszki w sosie z karmelizowanej cebuli

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
jajko 4 szt
sól 1 łyżeczka
kacze udka 2 szt
olej do smażenia
cebule duże 3
brązowy cukier 2 łyżki
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
majeranek
sól i pieprz
masło
woda letnia 1/2 szklanki
bulion drobiowy 1 z wołowiną
wino czerwone wytrawne 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka i galuszki w sosie z karmelizowanej cebuli

Mąkę, jajka i letnia wodę utrzeć razem w misce, posolić. W garnku zagotować osolony wrzątek z łyżką oleju. Powstałe ciasto przecierać nad garnkiem przez sito o szerokich oczkach lub przez grube oczka tarki, gotować galuszki i wyławiać cedzakową łyżką kiedy wypłyną.
Umyte i przyprawione mięso obsmażyć na złocisty kolor na oleju, razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Kiedy cebula się zrumieni mięso należy wyjąć,a cebulę posypać brązowym cukrem i stale mieszając, karmelizować, następnie zalać bulionem i winem, zagotować. Z powrotem włożyć mięso, dodać liść laurowy i ziele angielskie, paprykę i majeranem, dusić pod przykryciem aż kaczka zmięknie, można w razie potrzeby podlewać wodą co jakiś czas. Doprawić solą i pieprzem, zageścic mąką pszenną rozrobioną z zimną wodą, zagotować.
Galuszki podsmażyć na rozgrzanym maśle, polać sosem, obok położyć mięso i można zajadać :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 20.08.2013 19:22
bardzo ciekawa potrawa
Izabela77 20.08.2013 19:20
uwielbiam kaczkę, wygląda pysznie
Krzysztof15 20.08.2013 16:14
lubie kaczke

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak